5 nejlepších druhů ovoce, které mohou jíst diabetici a které jim neuškodí

Ovoce obsahuje fruktózu, což je druh cukru.

Diabetes neznamená, že se musíte ovoci zcela vyhýbat. Naopak, ovoce je důležitou součástí zdravé, vyvážené stravy, která pomáhá kontrolovat toto onemocnění. Jaké přesně ovoce lze při tomto onemocnění jíst, píše RBC-Ukrajina.

Proč je ovoce pro diabetiky důležité?

Ovoce obsahuje fruktózu, což je druh cukru. Na rozdíl od přidaného cukru ve sladkostech je však fruktóza v ovoci doprovázena velkým množstvím vlákniny. Vláknina zpomaluje vstřebávání cukru do krve a zabraňuje prudkému nárůstu glukózy po jídle. Kromě toho je ovoce cenným zdrojem:

  • vitamínů (zejména vitamínu C, kyseliny listové).
  • Minerály (draslík, hořčík)
  • Antioxidanty, které bojují proti zánětům a oxidačnímu stresu, jehož výskyt se při cukrovce často zvyšuje.

Klíčem k bezpečné konzumaci ovoce je kontrola porcí a výběr ovoce s nízkým glykemickým indexem (GI). Glykemický index udává, jak rychle potravina zvyšuje hladinu cukru v krvi. Ovoce s nízkým GI se tráví pomaleji, což zajišťuje stabilnější hladinu glukózy.

5 druhů ovoce, které lze bez obav zařadit do jídelníčku diabetiků

Bobuloviny (jahody, borůvky, maliny, ostružiny)

Bobuloviny jsou skutečnými superpotravinami pro diabetiky. Mají nízký glykemický index a obsahují obrovské množství vlákniny, vitaminů a antioxidantů.

Jahody

Bohaté na vitamin C a vlákninu. Jeden šálek jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny a asi 7 gramů cukru.

Borůvky

Známé pro své antioxidační vlastnosti, které mohou zlepšit citlivost na inzulín. Obsahují asi 4 gramy vlákniny v jednom šálku.

Maliny

Vedou v obsahu vlákniny mezi bobulovitými plody, až 8 gramů na šálek, a zároveň mají relativně nízký obsah cukru. Maliny můžete jíst čerstvé, přidávat je do jogurtu, ovesné kaše nebo koktejlů.

Jablka

„Jedno jablko denně a nepotřebuješ lékaře“ – toto přísloví se týká zejména diabetiků. Jablka mají střední až nízký GI (v závislosti na odrůdě) a jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, zejména pokud se konzumují se slupkou. Vláknina v jablkách, zejména pektin, pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a podporuje trávení. Obsahují také kvercetin, antioxidant, který může mít antidiabetické účinky. Doporučená porce: jedno středně velké jablko.

Citrusové plody (pomeranče, grapefruity, citrony)

Citrusové plody, jako jsou pomeranče a grapefruity, mají nízký glykemický index a vysoký obsah vitaminu C a vlákniny. Jsou také bohaté na antioxidanty, které mohou snižovat riziko komplikací diabetu.

Pomeranč

Průměrný pomeranč obsahuje asi 3 gramy vlákniny a asi 12 gramů cukru.

Grapefruit

Má velmi nízký GI. Buďte opatrní, pokud užíváte některé léky, protože grapefruit s nimi může interagovat. Doporučená porce: Jeden střední pomeranč nebo polovina grapefruitu.

Avokádo

Ačkoli je avokádo často považováno za zeleninu, botanicky se jedná o ovoce. A pro diabetiky je skutečným pokladem. Avokádo má velmi nízký glykemický index a má vysoký obsah zdravých mononenasycených tuků, které zlepšují citlivost na inzulín a podporují pocit sytosti. Je také bohaté na vlákninu (asi 10 gramů v jednom plodu), draslík a další živiny. Tuky v avokádu pomáhají zpomalovat vstřebávání sacharidů z jiných potravin, takže je ideálním doplňkem salátů nebo toastů. Doporučená porce: Čtvrtina nebo polovina středního avokáda.

Kiwi

Kiwi je další ovoce s nízkým glykemickým indexem bohaté na vitamin C, vitamin K, draslík a vlákninu. Vláknina v kiwi pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi a také udržuje zdravý trávicí systém. Studie ukazují, že kiwi může zlepšit hladinu cukru v krvi po jídle. Doporučená porce: jedno až dvě střední kiwi.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FitandHealth