Co když budete pravidelně jíst meruňky: hlavní přínosy a rizika pro tělo

Foto: z otevřených zdrojů

I když je ovoce zdravé, je důležité to s ním nepřehánět.

Meruňky jsou peckovice z botanické čeledi Rosaceae. Jsou bohaté na základní živiny, vlákninu a antioxidanty, které podporují dobré zdraví.

Bylo by tedy docela zajímavé zjistit, co se s tělem děje, pokud meruňky jíte pravidelně. VeryWell Health vám nastínil vše, co o nich potřebujete vědět.

Vláknina podporuje zdraví srdce, jater a střev

Rozpustná vláknina, která se nachází v meruňkách, se ve střevech váže na cholesterol a odstraňuje ho z těla. Konzumace 5-10 gramů rozpustné vlákniny denně může snížit celkový a „špatný“ (LDL) cholesterol o 5-11 jednotek nebo více. Snížení hladiny cholesterolu má pozitivní vliv na zdraví srdce a jater.

Rozpustná vláknina také pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi a podporuje hubnutí. Strava s vysokým obsahem vlákniny může také zlepšit střevní mikroflóru a snížit riziko následujících onemocnění: zácpa, divertikulární choroba, cukrovka 2. typu, srdeční choroby atd.

Snižuje riziko chronických onemocnění

Meruňky obsahují sloučeniny, které mohou snižovat zánět. Protizánětlivé účinky mají také semena a pecky. Zařazení protizánětlivých potravin do jídelníčku je obzvláště důležité, protože chronický zánět je rizikovým faktorem pro srdeční onemocnění, cukrovku, onemocnění ledvin, nealkoholické ztukovatění jater atd.

Antioxidanty podporují zdraví srdce a mozku

Meruňky obsahují antioxidanty včetně beta-karotenu a vitaminů A, C a E. Jsou také bohaté na flavonoidy a další látky, které snižují oxidační stres, který je spojován s kardiovaskulárními chorobami, poruchami nervového systému a rakovinou.

Mezi antioxidační účinky meruněk patří např:

  • Snížení hladiny LDL-cholesterolu
  • Prevence kardiovaskulárních onemocnění
  • Podpora mozku při Alzheimerově, Parkinsonově a Huntingtonově chorobě
  • Zlepšuje zrak

Meruňky jsou dobrým zdrojem vitamínů C a E a také luteinu a zeaxantinu. Tyto látky přispívají ke zdraví očí a mohou snižovat riziko onemocnění, jako je šedý zákal a věkem podmíněná makulární degenerace.

Vitamíny podporují zdravou pokožku

Vitamíny C, E a beta-karoten obsažené v rostlinných potravinách přispívají ke zdraví pokožky tím, že pomáhají snižovat záněty, udržovat strukturu a pružnost pokožky a snižovat výskyt vrásek.

Důležité je také vědět, že meruňky mají vysokou výživovou hodnotu. Výživová hodnota jedné meruňky:

  1. Kalorie: 16,8
  2. Sacharidy: 3,88 г
  3. Cukry: 3,23 g
  4. Bílkoviny: 0,49 g
  5. Tuky: 0,13 g
  6. Vláknina: 0,7 g
  7. Cholesterol: 0 mg
  8. Sodík: 0,35 mg
  9. Draslík: 90,6 mg
  10. Vitamin A: 33,6 mcg
  11. Fosfor: 8,05 mg
  12. Vápník: 4,55 mg
  13. Vitamin C: 3,5 mg
  14. Vitamin E: 0,311 mg

Navzdory přítomnosti přírodních cukrů nejsou meruňky považovány za ovoce s vysokým obsahem cukru. Jeden šálek čerstvých meruněk obsahuje asi 14,3 g cukru. Pro srovnání, šálek čerstvých broskví obsahuje 12,9 g cukru.

Nežádoucí účinky a bezpečnostní opatření

Konzumace meruněk je obecně bezpečná, ale mohou se vyskytnout některé nežádoucí účinky, včetně nesnášenlivosti. U některých lidí se mohou vyskytnout zažívací potíže, jako je nevolnost nebo průjem.

Možný je také syndrom orální alergie: syrové meruňky mohou způsobit svědění nebo brnění v ústech, na rtech nebo v krku – zejména u lidí s pylovou alergií. Tyto příznaky obvykle po několika minutách odezní.

Těžká alergie: u méně než 5 % lidí může dojít k těžké alergické reakci celého těla.

Existuje také riziko otravy kyanidem. Semena uvnitř peckovic obsahují amygdalin a enzymy, které mohou po spojení uvolňovat kyanid. Konzumace dužiny plodu otravu nezpůsobí – abyste se dostali k potenciálně nebezpečným látkám, musíte pecku rozlomit a sníst semeno uvnitř.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FitandHealth