Kdo by nikdy neměl pít kombuchu: zjistěte, zda jste na seznamu

Foto: z veřejných zdrojů

Kdo by kombuchu rozhodně neměl pít a jaká jsou rizika?

Kombucha si rychle získává oblibu jako „zdravý“ nápoj, ale v některých případech může její konzumace vážně poškodit zdraví. Kdo by kombuchu neměl pít a jaká jsou rizika? Informuje o tom RBC-Ukrajina s odkazem na instagramovou stránku odborníka na výživu a trenéra Jurije Popka.

Je kombucha užitečná

Kombucha (čajová houba) je fermentovaný nápoj na bázi čaje, cukru a symbiózy bakterií a kvasinek. Může být prospěšný, ale ne pro každého.

Přínosy kombuchy jsou následující:

  • Probiotika – díky procesu fermentace kombucha obsahuje živé bakterie, které mohou podpořit zdraví střev.
  • antioxidanty – zejména pokud je nápoj vyroben ze zeleného nebo černého čaje – pomáhají bojovat proti škodlivým volným radikálům.
  • detoxikační účinek – kombucha může mít mírný močopudný a žlučopudný účinek, čímž stimuluje očistu organismu.
  • podpora imunitního systému – zdravá střeva jsou základem silného imunitního systému.

„Kombucha se vyrábí ze stejné čajové houby, ale kde roste? Ve sklenici, ne v lese, jak jsem si představovala,“ dodala odbornice.

Kdo by kombuchu neměl pít: zjistěte, zda jste na seznamuKombucha (foto: Freepik)

Jak se připravuje

Připravuje se z čaje a cukru. Je třeba vzít 500 ml vody a přidat 4-5 lžic čaje. Po vyluhování a vychladnutí se přidá dalších 5-7 lžic cukru, zamíchá se a přecedí a poté se dá do sklenice a na teplé místo na 2 měsíce.

„Jak vidíme, ingredience jsou jednoduché, čaj je dobrý, ale cukr ne. Ale v procesu růstu hub je tento cukr zcela zpracován kvasinkami a prospěšnými bakteriemi,“ uvedl nutricionista.

Kombucha je fermentovaný nápoj, což znamená, že ve svém složení obsahuje prospěšné bakterie mléčného kvašení. Jedná se o bakterie, které se přidávají do zakysaných mléčných výrobků (probiotika). Právě ony vytvářejí zdravou mikroflóru ve střevech.

Na střevní mikroflóře navíc závisí 60 % imunity. Kromě prospěšných bakterií kombucha obsahuje aminokyseliny, antioxidanty a polyfenoly.

Komu je pití kombuchy kontraindikováno

Pokud máte plísňovou infekci nebo nadměrný růst plísní – kandidózu, akné, afty, nadýmání, plynatost nebo vyrážky, raději se tomuto nápoji vyhněte. Vše proto, že kombucha obsahuje prospěšné bakterie, které mohou stav jen zhoršit.

„Poté, co snížíte nadměrný růst plísní, můžete již pomocí kombuchy znovu osídlit svou mikroflóru prospěšnými bakteriemi,“ dodal Popko.

Lidé s vředy nebo podrážděním žaludeční sliznice by se měli kombuchě také vyhnout.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FitandHealth