Které potraviny ničí plíce: tyto potraviny byste měli ze svého jídelníčku vyřadit.

Pokud chcete volně dýchat a vyhnout se chronickým plicním onemocněním, věnujte pozornost potravinám, které je nejlepší ze svého jídelníčku vyloučit.

Výživa ovlivňuje nejen naši postavu a dobrou kondici, ale také funkci našich nejdůležitějších vnitřních orgánů, zejména plic. Každodenní výběr potravin může náš dýchací systém jak posílit, tak pomalu zničit.

Pokud chcete volně dýchat a vyhnout se chronickým plicním onemocněním, věnujte pozornost potravinám, které je lepší z každodenního jídelníčku vyloučit nebo omezit jejich konzumaci. Píše o tom zdroj „Konkurence“.

Jaké potraviny je lepší nejíst, protože škodí zdraví plic

  • Zpracované maso. Párky, klobásy, slanina a šunka mají lákavý vzhled a jsou chutné, ale skrývají v sobě nebezpečí. Tyto výrobky obsahují dusitany, látky, které podle vědeckých studií mohou způsobovat záněty dýchacích cest a oslabovat funkci plic. Pravidelná konzumace těchto potravin je spojena se zvýšeným rizikem vzniku chronických onemocnění dýchacích cest.
  • Sladké perlivé nápoje. Lidé, kteří pravidelně pijí sladké nealkoholické nápoje, častěji trpí bronchitidou a dalšími plicními chorobami. U dětí může tento zlozvyk vyvolat astma. Přestože studie zatím nedospěly ke konečným závěrům, souvislost mezi vysokou konzumací sladkých nápojů a dýchacími problémy je zřejmá. Je lepší nahradit limonády čistou vodou nebo neslazeným bylinkovým čajem.
  • Nadměrné množství soli. Potraviny s vysokým obsahem soli nejenže škodí srdci, ale také ztěžují dýchání. Vysoká hladina sodíku může zhoršovat příznaky astmatu a zvyšovat riziko chronické bronchitidy. Abyste snížili zátěž plic, měli byste se vyhýbat polotovarům a upřednostňovat doma připravovaná jídla bez další soli. Optimální denní dávka je do 2 300 mg sodíku, u většiny lidí do 1 500 mg.
  • Alkohol. Častá konzumace alkoholu může způsobit vážné plicní problémy. Siřičitany ve víně a dalších nápojích zhoršují příznaky astmatu a alkohol zpomaluje regeneraci buněk dýchacích cest. Zneužívání alkoholu zvyšuje riziko zápalu plic a plicních infekcí. Pokud pijete alkohol, omezte se na dva nápoje denně a upřednostňujte kvalitní červené víno.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FitandHealth