Foto: z otevřených zdrojů
Vědci upozorňují, že je možné snížit krevní tlak i bez užívání tablet.
Konzumace čokolády a čaje může být prospěšná pro kardiovaskulární systém. Sloučenina flavan-3-ol obsažená v nápoji a těchto sladkostech může pomáhat snižovat krevní tlak. Dokládají to výsledky studie evropských vědců, uvádí Verywellhealth .
Výzkum zahrnoval údaje od 5 205 osob s kardiovaskulárním onemocněním, hypertenzí, cukrovkou, ale i od těch, kteří žádným z těchto onemocnění netrpěli.
„U lidí s vysokým krevním tlakem nebo hypertenzí byla míra snížení krevního tlaku podobná tomu, co by se dalo očekávat od speciálních tablet,“ uvedl Christian Heiss, profesor kardiovaskulární medicíny na univerzitě v Surrey.
U lidí s nízkým krevním tlakem došlo podle něj jen k velmi mírnému snížení krevního tlaku.
Odborník na výživu Kevin Park upozorňuje, že chcete-li pocítit přínos flavan-3-olů, měli byste do svého jídelníčku pravidelně přidávat potraviny, které je obsahují.
Podle vědců byla průměrná dávka flavan-3-olů, kterou účastníci studie konzumovali, asi 500-600 miligramů denně.