Je však skutečně nutné jej při vysokém krevním tlaku z jídelníčku zcela vyloučit?
Máslo obsahuje nasycené tuky, které mohou ovlivňovat hladinu cholesterolu a zdraví cév. Je však skutečně nutné ho při vysokém krevním tlaku ze stravy zcela vyloučit? Uvádí to webová stránka Eating well.
Vliv másla na krevní tlak
Máslo obsahuje velké množství nasycených tuků (více než 50 %), které mohou:
- zvyšovat hladinu „špatného“ cholesterolu
- podporují tvorbu aterosklerotických plátů.
- zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění a hypertenze.
Vysoká energetická hodnota podporuje přibývání na váze, což může mít vliv i na krevní tlak.
Tento výrobek však není zcela zakázán. Konkrétně:
- máslo může být součástí vyvážené stravy s mírou (např. 1 lžička denně), zejména pokud je celková strava bohatá na zeleninu, vlákninu, omega-3 a draslík.
- je lepší upřednostňovat nízkotučné máslo nebo ho kombinovat s rostlinnými oleji (olivový olej, lněný olej).
Nejlepšími alternativami jsou:
- olivový olej – má protizánětlivé účinky a pomáhá normalizovat krevní tlak.
- avokádo, ořechy, semínka – zdroje zdravých tuků.
- 1 čajová lžička (5 g) denně je bezpečné množství pro většinu lidí s hypertenzí. Vyhněte se denní konzumaci vysokých dávek (např. 20-30 g a více).
Máslo se při zahřátí rychle přepaluje a vytváří škodlivé látky. Na smažení je lepší používat olivový nebo avokádový olej.
Jezte zdravou stravu bohatou na minimálně zpracované ovoce, zeleninu, luštěniny, ořechy, semena, celozrnné výrobky, ryby, rostlinné oleje a jogurty.
Omezte příjem sycené vody, energetických nápojů, sladkostí, rafinovaných obilovin a zpracovaného masa. Vyhýbejte se tabáku, alkoholu a dopřejte si dostatek pohybu.
Jakým potravinám se vyhnout při vysokém krevním tlaku
Sůl (sodík)
Tento produkt zadržuje vodu v těle a zvyšuje krevní tlak. Nejvíce soli obsahují uzeniny, konzervy, chipsy, solené sýry, omáčky z obchodů (kečup, sójová omáčka) a rychlé občerstvení.
Doporučuje se nepřidávat více než 5 g soli denně (1 lžička).
Tučná a smažená jídla
Podporuje aterosklerózu a zvyšuje krevní tlak. Patří sem rychlé občerstvení, hranolky, tučné maso a sádlo ve velkém množství.
Potraviny s velkým obsahem cukru
Nadváha přispívá k hypertenzi a cukr zvyšuje riziko cukrovky. Pokud tedy máte vysoký krevní tlak, je nejlepší vyhnout se nadměrnému množství pečiva, perlivých nápojů, sladkých snídaní a sladkých jogurtů.
Nadměrné množství kofeinu
Káva může dočasně zvýšit krevní tlak. Nejlepší je konzumovat ji s mírou a volit jiné nápoje bez kofeinu.