Přečtěte si níže, jak přesně tento zápach vzniká a která superpotravina ho může pomoci zcela odstranit.
Zápach stáří – to specifické „aroma“, které je často spojováno s naftalínem, mokrou lepenkou, zápachem ze sklepa, prošlými konzervami a spadaným listím – byl dlouho považován za nevyhnutelný důsledek stárnutí. Jak přesně tento zápach vzniká a jaké superpotraviny ho mohou pomoci zcela odstranit, uvádí New York Post.
Odkud se bere „zápach stáří“
Zakladatelka společnosti Oxford Healthspan a certifikovaná trenérka Lesley Kenny nám řekla, že „zápach stáří pochází z peroxidace lipidů na povrchu kůže. Pokud nemáme dostatek antioxidantů, tento zápach se hromadí, a protože se s věkem méně obnovují buňky, zůstává dlouho.“
Kenney přirovnává peroxidaci lipidů ke rzi na těle.
„Je to jev, který se projevuje v celém těle. Zápach pochází ze sloučeniny zvané 2-nonenal. Je to v podstatě rezavý kožní tuk,“ řekla.
Přirozená antioxidační obranyschopnost naší pokožky se s věkem snižuje. To vede ke zvýšené oxidaci kožních lipidů a produkci 2-nonenalu, vedlejšího produktu rozkladu omega-7 mastných kyselin na povrchu kůže. Kenny uvádí, že na rozdíl od běžného tělesného zápachu nelze „zápach stáří“ zamaskovat ani smýt.
„Nelze ho zamaskovat ani parfémem. Parfém se na něj jen navrství a to mu dodá zatuchlý zápach,“ řekla.
„Častějším koupáním se ho nezbavíte, protože buňky se neobnovují dostatečně rychle a lipidové tuky se nerozkládají snadno, takže zápach stále zůstane,“ dodala odbornice.
Jak se zbavit zápachu stáří?
Výživa, zejména strava bohatá na houby, je klíčem k tomuto „vnitřnímu přístupu“ k prevenci zápachu.
Houby jsou doslova nabité aminokyselinou ergothioneinem, silným antioxidantem s protizánětlivými účinky, který zastavuje peroxidaci lipidů ještě předtím, než se „starý“ zápach stihne vytvořit.
Ergothionein vám může pomoci nejen svěžeji vonět, ale také lépe myslet, protože studie ukazují, že strava bohatá na houby může snížit riziko kognitivních poruch na polovinu.
Houby jsou také vynikajícím zdrojem spermidinu, organické sloučeniny, která aktivuje autofagii. Autofagie je regenerační proces, který odstraňuje poškozené buněčné složky a recykluje je, aby se zachovala buněčná obnova. Autofagie hraje klíčovou roli při zpomalování stárnutí, ochraně před nemocemi, udržování metabolické účinnosti a zmírňování „zralého svalstva“.
Kenny poznamenává, že ačkoli všechny houby pomáhají, abyste voněli spíše jako jarní vánek než jako plesnivý sklep, houby shiitake a hlíva ústřičná jsou nejlepší volbou pro dodávání živin.
Podle odborníka je peroxidace lipidů, která způsobuje „zápach stáří“, nepříjemným důsledkem dvou vzájemně souvisejících stavů: klesající hladiny hormonů a nedostatečné obnovy buněk.
„Když nám klesá hladina hormonů, je pravděpodobnější, že se tento zápach bude hromadit, a s přibývajícím věkem se nám buňky příliš neobnovují, takže zápach přetrvává,“ řekla.
Protože ergothionein zastavuje peroxidaci lipidů a spermidin podporuje autofagii, Kenneyová označuje houby za „ideální potravinu v boji proti tomuto zápachu“.