Dezert před jídlem – prospívá, nebo škodí tělu? Tohle by měl vědět každý

Foto: z otevřených zdrojů

Nejlepší je konzumovat dezert po hlavním jídle nebo společně s bílkovinami či vlákninou.

Konzumace dezertu před hlavním jídlem může ovlivnit chuť k jídlu, hladinu glukózy v krvi a celkový kalorický obsah stravy. Takový zvyk však není pro tělo prospěšný. RBC-Ukrajina také uvádí, kdy je nejlepší jíst dezerty.

Co se děje s tělem

Konzumace dezertu před hlavním jídlem může mít na organismus různý vliv v závislosti na složení dezertu a velikosti porce.

Zvýšení hladiny cukru v krvi

Sladkosti, zejména ty, které obsahují jednoduché sacharidy (cukr, bílá mouka), rychle zvyšují hladinu glukózy v krvi, což může způsobit prudký vzestup následovaný prudkým poklesem a únavou.

Snížená chuť k jídlu

Pokud se nasytíte sladkostmi, váš mozek dostane signál sytosti. Proto nakonec sníte méně bílkovin, zeleniny nebo zdravých tuků.

Poruchy trávení

Tělo „očekává“ složitější potraviny, jejichž trávení trvá déle. Konzumace sladkostí jako první může vyvolat nadýmání, nepříjemné pocity nebo dokonce pálení žáhy. Pravidelná konzumace dezertů před hlavním jídlem navíc přispívá k nadbytku kalorií, což vede k nárůstu hmotnosti.

Pokud si někdy před jídlem dovolíte trochu sladkého, pomůže vám to někdy nepřejídat se zákusky později. A to je jediný přínos tohoto zvyku pro tělo.

Kdy je nejlepší čas na konzumaci dezertu

Dezert je nejlepší jíst po hlavním jídle nebo společně s bílkovinami či vlákninou. To pomáhá snížit glykemický index pokrmu a zabránit prudkému nárůstu hladiny cukru v krvi.

Pokud vás přepadne chuť na sladké, změňte zaměření. Jděte například na procházku nebo poslouchejte hudbu. Také to, co se někdy jeví jako chuť na sladké, je ve skutečnosti touha. Během dne pijte hodně vody, abyste snížili možnost záměny dehydratace s hladem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FitandHealth