Domácí ryazhenka: recept na výrobu chutného a zdravého mléčného nápoje

Domácí ryazhenka není jen nápoj. Je to malý rituál péče o sebe a své blízké.

V moderním světě má stále více lidí tendenci vracet se k přírodním produktům – jednoduchým, bez konzervantů a zbytečných přísad. Jednou z těchto skutečných „chutí z dětství“ je rjaženka – hustý, jemný, lehce zkaramelizovaný kysaný mléčný nápoj, který si snadno připravíte doma.

Tento výrobek je nejen chutný, ale také mimořádně prospěšný pro trávení, imunitu a zdraví kostí. Autorka stránek VD Nečasová se podělila o osvědčený recept na domácí ryazhenku, který je snadné realizovat i bez kuchařských zkušeností.

Rjaženka je tradiční ukrajinský kysaný mléčný výrobek, který vzniká zapékáním mléka s následným kysáním zakysanou smetanou nebo speciální bakteriální kulturou. Ve srovnání s kefírem nebo jogurtem má ryazhenka jemnější, sladší chuť a jemnou krémovou konzistenci.

Recept

Složení

  • Mléko 3 litry
  • Zakysaná smetana 12 polévkových lžic

Příprava

  1. Mléko nalijte do hrnce se silným dnem, postavte na střední teplotu a za stálého míchání přiveďte k varu, aby se nepřipálilo.
  2. Jakmile se mléko začne vařit – sundejte ho z plotny a nalijte do žáruvzdorné formy nebo nechte ve stejném hrnci (pokud je odolný vůči troubě).
  3. Předehřejte troubu na 150 °C, vložte do ní hrnec s mlékem a vařte 2 hodiny. Během tohoto „dušení“ se na povrchu vytvoří zlatohnědá kůrka – zkaramelizovaný bílkovinný film, který dává ryzlinku jedinečnou chuť.
  4. Mléko vyjměte z trouby a nechte ho vychladnout na teplotu asi 40 °C – to je optimální teplota pro aktivaci bakterií mléčného kvašení.
  5. Do vychladlého mléka přidáme zakysanou smetanu a dobře promícháme (kůrku je lepší odstranit, aby nepřekážela – dá se jíst zvlášť).
  6. Mléko nalijeme do čistých skleněných nádob nebo necháme v jedné nádobě, přikryjeme víčky nebo gázou.
  7. Sklenice dejte na 6-8 hodin na teplé místo (např. do trouby s rozsvícenou žárovkou nebo zabalené do deky). Během této doby mléko zhoustne a změní se v jemnou ryzenku.
  8. Hotovou rjaženku přendejte do lednice. Po 1-2 hodinách bude ještě hustší a lahodnější.

Domácí ryazhenka není jen nápoj. Je to malý rituál péče o sebe a své blízké. Spojuje tradice ukrajinské kuchyně s moderní péčí o zdraví. Její výroba je snadná, ekonomická a velmi vydatná.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FitandHealth