Svíčková je považována za dietní část vepřového masa s množstvím vitaminů, je to také nejkřehčí maso.
Za nejrozšířenější druh masa na světě je považováno vepřové. Mnozí z nás si ho i přes jeho vysoký obsah kalorií vybírají nejčastěji. Existují však části vepřového masa, jejichž častá konzumace je obecně nežádoucí.
Obecně lze vepřové maso rozdělit na čtyři druhy. První třídou je hřbet, svíčková a kýta.
Kuchaři považují tyto části vepřového masa za nejkřehčí. Mají méně tuku nebo ho nemají vůbec. Mohou se péct, smažit a dusit.
Do druhé třídy patří lopatka a krkovice. Vyznačují se přítomností tukové vrstvy, díky níž je pokrm šťavnatý a velmi měkký.
Pokud se chystáte vařit kebab, doporučujeme vzít tuto část vepřového masa. Plecko a krkovice se často používají k výrobě mletého masa nebo nádivky do domácích klobás. Lze je také dusit.Třetí třídou je břišní dutina a bůček. Jedná se o části jatečně upraveného těla, které se vyznačují poměrně vysokým obsahem tuku.
Nejčastěji se připravují na otevřeném ohni, např. uzením nebo grilováním.
Do čtvrtého stupně patří vnitřnosti (obvykle končetiny). Je to také celá hlava s tvářemi, ušima a pěticí. Zadní (stopka) a přední (kloub) končetiny, chrupavky, šlachy a tuk. Všechny jsou velmi tvrdé a dlouho se vaří.
Svíčková je považována za dietní část vepřového masa se spoustou vitaminů, je to také nejkřehčí maso. V obchodech stojí nejvíce. Pokud se snažíte hlídat si zdraví, je nejlepší zvolit ji. Plec se nachází nad střední částí páteře, pod sádlem.