Tento pokrm je dokonalou kombinací jemného kuřecího masa, pikantního sýra a čerstvého citronu.
Pokud hledáte nový způsob přípravy kuřecích řízků, které budou šťavnaté, chutné a s lahodnou kůrčičkou – máme pro vás dokonalý recept.
Foodblogerka Monika Molecká se s vámi podělila o neuvěřitelný recept na křupavé kuřecí řízky obalené v sýrové polevě, které se ve vaší kuchyni určitě stanou hitem. Skvěle se hodí na oběd ve všední den i na slavnostní večeři.
Recept
Složení:
- Kuřecí řízek 2 ks.
- Sůl
- Černý pepř
Paneer. Talíř 1 (pro navlhčení)
- Vejce 2 ks.
- Jogurt (nekyselý, bez přísad) 2 polévkové lžíce. l
Paneer. Talíř 2 (směs na chlebíčky)
- Strouhanka 80 g
- Sýr čedar (strouhaný) 50 g
- Parmezán (strouhaný) 20 g
- Česnekové koření (nebo 1 čerstvý stroužek) ½ lžičky.
- Čerstvé nasekané oregano 1 lžička.
- Černý pepř
- Citronová kůra ¼ ks.
Na pečení
- Tvrdá mozzarella (strouhaná) 100 g
- Bylinky k podávání
- Citron k podávání
- Olivový olej
Příprava
- Předehřejte troubu na 180 °C s konvekčním (ventilačním) režimem.
- Prsa podélně rozřízněte, abyste vytvořili 4 tenké filety.
- Osolte, opepřete a lehce propíchněte obě strany vidličkou – maso tak lépe nasákne koření a zachová si šťavnatost.
- Smíchejte ingredience na obalení. V první misce: vejce rozšlehejte s jogurtem dohladka. Ve druhé míse: smíchejte strouhanku, sýry, koření a citronovou kůru.
- Každý filet namočte do vaječno-jogurtové směsi a poté důkladně obalte v sýru a strouhance. Tento postup můžete dvakrát opakovat, abyste získali křupavější kůrku.
- Filety položte na plech vyložený pergamenem a lehce je potřete olejem. Pečte asi 25 minut, dokud nezhnědnou.
- Vyjměte filety, posypte je strouhanou mozzarellou a vraťte na dalších 5-7 minut do trouby, aby se sýr rozpustil a vytvořil měkkou, žvýkací kůrku.
- Ozdobte čerstvým oreganem nebo mikrozeleninou. Těsně před podáváním pokapejte citronovou šťávou, abyste docílili lehkého sýrového nádechu.
Tipy
- Maso příliš nevysušujte. Pokud jsou kousky filé tenké, zkraťte dobu pečení o 3-5 minut.
- Sýry můžete kombinovat, pokud nemáte parmezán, nahraďte ho vyzrálou goudou.
- Jogurt v pečivu pomáhá, aby byla kůrka jemná a zároveň křupavá.
Tento pokrm je dokonalou kombinací jemného kuřecího masa, pikantního sýra a svěžího citronu. Pečením místo smažení získáte křupavou kůrčičku bez přebytečného tuku. Z jednoduché sady ingrediencí vznikne restaurační pokrm, který si snadno připravíte i doma.