Foto: z otevřených zdrojů
Jen zkušení kuchaři vědí, že z čerstvě uvařeného mletého masa se řízky nesmaží.
V kuchyni je zvykem používat k přípravě chutných pokrmů pouze ty nejčerstvější produkty. To samozřejmě skutečně platí, ale s řízky je to trochu jinak. Při přípravě tohoto pokrmu existuje jeden detail, který by neměl být opomenut.
Samozřejmě, že maso by mělo být bráno čerstvější, ale poté, co z něj uděláte sekanou, je lepší řízky hned nesmažit a dát na 20-30 minut do lednice. Pokud taková možnost není, postačí jakékoli chladné místo – sklep nebo stodola.
Proč by se neměly vařit řízky z čerstvě uvařeného mletého masa?
Zde je vše velmi jednoduché. Kotlety v tomto případě dopadnou příliš suché, takže se zkazí celá chuť pokrmu.
Aby byly kotlety šťavnatější a křehčí, radí navíc kuchaři přidat do mletého masa studenou vodu nebo bílý chléb namočený v mléce. Posledně jmenovaná přísada je vhodná i v případě, že máte příliš tekuté mleté maso a kotlety se při smažení jednoduše rozpadají.
Slepičí vejce by se však přidávat neměla. I když je nezkušení kuchaři často používají. Faktem je, že vaječný bílek pod vlivem vysokých teplot dělá řízky „dubovými“ a suchými. Pokud chcete vejce přidat, použijte pouze žloutky.