Bezinkový džem: původní recept

Květ černého bezu je nejen symbolem léta, ale také zdrojem chutí, inspirace a neobvyklých gastronomických nápadů.

Pokud jste někdy připravovali klasický bezinkový sirup, víte, že po scezení zůstává voňavý koláč z citronových květů. A právě tady začíná to pravé kouzlo. Blogerka a nadšenkyně do přírodního vaření Tina Dehnfjeldová navrhuje tyto zbytky nevyhazovat, ale udělat z nich jemný džem, který se hodí k toastům, jogurtu nebo tvarohovým koláčům. Džem je sladkokyselý, s květinovými tóny a lehkým citrusovým charakterem.

Recept

Složení:

  • Citronový květový koláč (bezový květ a plátky citronu) 800 g
  • Bezinkový sirup (nebo jablečná či citronová šťáva) 150-200 ml
  • Cukr 175 g
  • Vanilkový cukr 2 lžičky.

Příprava

  1. Vezměte citronový květový koláč a přidejte cukr, vanilkový cukr a bezinkový sirup. Dobře promíchejte.
  2. Přiveďte k varu, snižte teplotu a na mírném plameni vařte 15-20 minut. Občas promíchejte.
  3. Zatímco se vaří, vyšlehejte směs ponorným mixérem do krémové konzistence. Pokud máte rádi plátky citronu, nechte trochu bez krájení.
  4. Pokud se vám směs zdá suchá, přidejte ještě trochu sirupu nebo vody. Džem by měl být měkký, ale ne řídký.
  5. V případě potřeby přidejte více cukru nebo šťávy, aby se chuť vyrovnala.
  6. Připravte sklenice: sterilujte je nebo vyvařte, vypláchněte kapkou alkoholu nebo kyseliny citronové. Nalijte džem horký a pevně uzavřete víčkem.
  7. Džem vydrží dobře v lednici 2-3 týdny nebo až 2-3 měsíce, pokud jsou sklenice dobře uzavřené.

Tento džem je příkladem toho, jak lze z jednoduchých „zbytkových“ potravin vytvořit skutečný kulinářský poklad. Pokud jste již vyzkoušeli výrobu bezinkového sirupu, určitě byste měli vyzkoušet i tento džem. A pokud jste tak ještě neučinili – je načase nasbírat pár voňavých deštníků a zásobit se chutí léta ve sklenici.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FitandHealth