Květ černého bezu je nejen symbolem léta, ale také zdrojem chutí, inspirace a neobvyklých gastronomických nápadů.
Pokud jste někdy připravovali klasický bezinkový sirup, víte, že po scezení zůstává voňavý koláč z citronových květů. A právě tady začíná to pravé kouzlo. Blogerka a nadšenkyně do přírodního vaření Tina Dehnfjeldová navrhuje tyto zbytky nevyhazovat, ale udělat z nich jemný džem, který se hodí k toastům, jogurtu nebo tvarohovým koláčům. Džem je sladkokyselý, s květinovými tóny a lehkým citrusovým charakterem.
Recept
Složení:
- Citronový květový koláč (bezový květ a plátky citronu) 800 g
- Bezinkový sirup (nebo jablečná či citronová šťáva) 150-200 ml
- Cukr 175 g
- Vanilkový cukr 2 lžičky.
Příprava
- Vezměte citronový květový koláč a přidejte cukr, vanilkový cukr a bezinkový sirup. Dobře promíchejte.
- Přiveďte k varu, snižte teplotu a na mírném plameni vařte 15-20 minut. Občas promíchejte.
- Zatímco se vaří, vyšlehejte směs ponorným mixérem do krémové konzistence. Pokud máte rádi plátky citronu, nechte trochu bez krájení.
- Pokud se vám směs zdá suchá, přidejte ještě trochu sirupu nebo vody. Džem by měl být měkký, ale ne řídký.
- V případě potřeby přidejte více cukru nebo šťávy, aby se chuť vyrovnala.
- Připravte sklenice: sterilujte je nebo vyvařte, vypláchněte kapkou alkoholu nebo kyseliny citronové. Nalijte džem horký a pevně uzavřete víčkem.
- Džem vydrží dobře v lednici 2-3 týdny nebo až 2-3 měsíce, pokud jsou sklenice dobře uzavřené.
Tento džem je příkladem toho, jak lze z jednoduchých „zbytkových“ potravin vytvořit skutečný kulinářský poklad. Pokud jste již vyzkoušeli výrobu bezinkového sirupu, určitě byste měli vyzkoušet i tento džem. A pokud jste tak ještě neučinili – je načase nasbírat pár voňavých deštníků a zásobit se chutí léta ve sklenici.