Jemná chuť česneku, tavený sýr, křupavá kůrka, šťavnatá rajčata a pikantní salám – to vše v jednom plátku chleba.
Pokud hledáte univerzální pokrm, který se bude hodit ke sklence vína, filmovému večeru s přáteli i večeři s rodinou, vyzkoušejte zapečený česnekový chléb se sýrem. Není to jen svačina – je to skutečný hit pro každou příležitost. Recept byl sdílen na stránce samura_cooking.
Recept
Složení:
- Bageta nebo ciabatta 1 kus.
- Máslo (rozpuštěné) 3 polévkové lžíce.
- Česnek 2 stroužky
- Pesto (bazalkové nebo rukolové) 2 polévkové lžíce.
- Salám nebo klobása 80 g
- Cherry rajčata 6-8 ks
- Strouhaný sýr (mozzarella, čedar, gouda, suluguni nebo směs) 100 g
Příprava
- Předehřejte troubu na 180 °C. Během jejího zahřívání budete mít dostatek času na přípravu chleba.
- Vezměte ciabattu nebo jiný měkký chléb s křupavou kůrkou. Udělejte hluboké řezy ve tvaru mřížky, ale neprořízněte chléb až do konce. Měla by vám vzniknout „harmonika“, do které můžete vložit náplň.
- V malé misce smíchejte rozpuštěné máslo a nasekaný česnek. Podle potřeby můžete přidat špetku italských bylinek nebo papriky.
- Chléb potřete máslem a dávejte pozor zejména mezi řezy. Právě tudy by měla proniknout chuť.
- Chléb potřete pestem. Pokud chcete lehčí verzi, nahraďte pesto směsí olivového oleje a bazalky.
- Do každého řezu opatrně vložte plátky salámu a cherry rajčátek. Střídejte je nebo míchejte – podle toho, jakou chuť preferujete.
- Chléb posypte strouhaným sýrem, díky němu se chléb roztáhne. Můžete přidat parmazán pro křupavou kůrku nebo mozzarellu pro jemnou sýrovost.
- Chléb vložte na 15-20 minut do trouby. Když se sýr roztaví a zezlátne a rajčata se lehce zapečou, je pokrm hotový.
- Podávejte ještě teplé, než sýr ztuhne. Můžete ozdobit bylinkami, například petrželkou nebo bazalkou.
Tipy
- Salám nahraďte olivami, žampiony nebo karamelizovanou cibulí.
- Výborně se hodí k rajčatové omáčce nebo kořeněnému řeckému jogurtu.
- Pokud vám zůstanou zbytky, ohřejte je v troubě nebo na pánvi.
Česnekový chléb se sýrem, salámem a cherry rajčátky je dokonalou kombinací jednoduchosti, cenové dostupnosti a vynikající chuti. S minimálním úsilím vytvoříte efektní, chuťově výrazný pokrm, který se bude hodit na každý stůl.