Jaké potraviny by se nikdy neměly uchovávat v mrazáku, ale z nějakého důvodu se tam dávají.

Foto: z otevřených zdrojů

Řekneme vám, jaké potraviny byste si měli nechat mimo mrazák, abyste je později nemuseli vyhodit na skládku.

Mraznička je skutečným zachráncem pro ty, kteří chtějí uchovat potraviny na dlouhou dobu. Ne všechno, co do ní vložíte, však opravdu stojí za zamrazení, a zde je důvod.

Některé potraviny, pokud je dáte do mrazničky, nejenže po zmrazení ztratí svou chuť a strukturu, ale mohou se stát zdraví nebezpečné. Zde se dozvíte, jaké potraviny byste měli z mrazničky vyřadit, abyste je později nemuseli vyhodit.

Seznam potravin, které by se neměly zmrazovat: po uskladnění se stanou nechutnými.

  • Syrové brambory. Brambory se po rozmrazení stanou vodnatými a sladkými. Škrob se vlivem nízkých teplot mění na cukr, který mění chuť a strukturu zeleniny. Aby brambory vydržely co nejdéle, je nejlepší je uchovávat na tmavém a chladném místě.
  • Měkké sýry – ricotta, brie, feta nebo smetanový sýr. Tyto výrobky opravdu nemají rády nízké teploty. Po rozmrazení se stávají zrnitými, vodnatými a ztrácejí svou jemnou strukturu a chuť. Mrazení také ničí strukturu bílkovin výrobku, takže při skladování v mrazničce se zničí všechny prospěšné vlastnosti sýrů.
  • Vařená vejce. Zmrazená vejce uvařená natvrdo se stávají gumovými a zcela nechutnými. To platí zejména pro bílek. Pokud potřebujete vejce uchovat po delší dobu, můžete je zmrazit syrová, ale oddělte bílky od žloutků.
  • Mléčné omáčky a dresinky. Omáčky na bázi mléka nebo smetany, jako je bešamel nebo smetanové pasty, se po zmrazení oddělí. Ztratí svou homogenitu a nejsou již vhodné k dalšímu použití. Po uložení do mrazničky je nutné výrobek jednoduše zlikvidovat.
  • Smažené potraviny s křupavou kůrkou. Křupavá kůrčička po zmrazení ztrácí svou křupavost a stává se povadlou a mastnou. Zmrazením se z chutné zlatavé kůrky stane vlhká skořápka bez chuti.
  • Melouny a vodní melouny. Ano, mnoho lidí si chce v mrazáku uchovat chuť léta, nicméně tyto plody by se tam dávat neměly. Obsahují příliš mnoho vody, takže po rozmrazení nasáknou a ztratí svou atraktivní strukturu a chuť.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FitandHealth