Foto: z otevřených zdrojů
Má pět jedinečných vlastností, kvůli kterým stojí za to zařadit ji do svého jídelníčku.
Květák je víc než jen příloha. Má pět jedinečných vlastností, kvůli kterým stojí za to zařadit ho do svého jídelníčku, od schopnosti podporovat mozkové funkce až po pomoc při hubnutí. RBC-Ukrajina informuje o tom, jak snadno zařadit květák do svého jídelníčku, abyste z něj získali maximum výhod.
Na co je květák dobrý
Bohatý na sulforafan
Nutricioložka Olga Šajevská uvedla, že sulforafan je přírodní sloučenina, která podporuje detoxikaci jater a má protizánětlivé účinky. Pomáhá také chránit před poškozením buněk.
Nízkokalorické, ale vydatné
Ve 100 g květáku je pouze 25 kcal, přesto má vysoký obsah vlákniny a zasytí i bez dalších kalorií.
Bohatý na vitamin C
Jedna porce květáku pokryje významnou část denní potřeby vitaminu C, který je důležitý pro imunitu a zdravou pokožku.
Všestranný při vaření
Květák lze vařit, dusit, zapékat nebo dokonce vařit jako rýži či kaši. Je proto skvělou alternativou k obvyklým přílohám.
Obsahuje cholin
Tato vzácná živina podporuje mozek, nervový systém a metabolismus.
Tyto živiny obsahuje jeden šálek syrového květáku:
- kalorie – 28
- sacharidy – 5 g
- obsah cukru – 2 g
- vláknina – 2 g
- bílkoviny – 2 g
- obsah tuku – 0 g
- vitamín C – 53 mg
- vitamin K – 17 mcg
- sodík – 33 mg
- draslík – 329 mg
- cholin – 49 mg
- fosfor – 48 mg
Recept na květákové řízky
Ingredience (na 2-3 porce):
- 1 velký květák
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 polévková lžíce medu
- 1 lžička hořčice (nejlépe obilné)
- 1 lžička citronové šťávy
- sůl, pepř, sušený tymián nebo rozmarýn – podle chuti
- čerstvá petrželová nať
Příprava
- Nejprve si připravte květák: celý květák nakrájejte na 2-3 cm silné řízky. Střed ponechte vcelku, zbytek nakrájejte na menší růžičky a upečte je zvlášť.
- Na marinádu smíchejte v misce olej, med, hořčici, citronovou šťávu, sůl, pepř a koření. Každý steak potřete z obou stran.
- Poté steaky položte na plech vyložený pergamenem a pečte je při 200 °C asi 20-25 minut, přičemž je v polovině doby obracejte, aby zhnědly.
- Nakonec je ozdobte petrželkou a podávejte jako hlavní chod nebo chutnou přílohu.
- Podávejte se zakysanou smetanou a jogurtovou omáčkou nebo omáčkou tahini.