Meruňky mají nízký obsah kalorií a mohou vám dodat střevům prospěšnou rozpustnou vlákninu.
Meruňky jsou nejen lahodným letním ovocem, ale také skutečnou pokladnicí zdraví prospěšných látek. Zlepšují činnost srdce, posilují zrak, posilují imunitu a dokonce pomáhají udržovat mladistvý vzhled vaší pleti. Webové stránky Today uvádějí, že.
Na co jsou meruňky dobré
Odbornice na výživu Caroline Susie nám řekla, že poskytují řadu výhod a mohou pomoci chránit před oxidačním stresem. Meruňky mají také nízký obsah kalorií a mohou vám poskytnout střevům prospěšnou rozpustnou vlákninu, draslík a vitamin C.
Jedna syrová meruňka obsahuje:
- 17 kalorií
- 0,5 g bílkovin
- 0,14 g tuku
- 4 g sacharidů
- 0,7 g vlákniny
- 3 g cukru
Ačkoli meruňky nejsou velkým zdrojem žádných zvláštních živin, poskytují bohatý přísun vlákniny, vitaminu C, vitaminu A, beta-karotenu a draslíku za velmi málo kalorií.
Vláknina, kterou meruňky obsahují, je převážně rozpustný pektin, který zpomaluje trávení, takže vás déle zasytí a pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi.
Jedním z hlavních přínosů meruněk je množství a rozmanitost antioxidantů, které obsahují, včetně vitaminu C, vitaminu E a beta-karotenu.
Vzhledem k jejich výrazné oranžové barvě asi nepřekvapí, že meruňky mají vysoký obsah beta-karotenu, sloučeniny, kterou tělo přeměňuje na vitamin A. Beta-karoten je prospěšný zejména pro zdraví očí.
Meruňky obsahují také lutein a zeaxantin, což jsou antioxidační sloučeniny, které jsou známé svou schopností podporovat zdraví očí.
Polyfenoly (rostlinné sloučeniny) obsažené v ovoci mají také některé příznivé účinky na zdraví srdce.
Nejlepší způsoby použití meruněk
Meruňky se díky své přirozené sladkosti a zářivé barvě dobře kombinují se sýry a ořechy v salátech. Snadno se také přidávají do omáček ke kuřecímu nebo krůtímu masu nebo do salátových zálivek. Meruňky mají navíc poměrně vysoký obsah vody, takže skvěle hydratují organismus.
Zvažte jejich přidání do koktejlů, abyste získali hydrataci spolu s živinami.