Játra – mnohem bohatší na vitamíny a minerály než kuřecí řízky
Kuřecí řízky jsou oblíbeným zdrojem bílkovin, ale jejich jednotvárná chuť může rychle omrzet. Byl pojmenován levnější produkt, který může kuřecí maso v jídelníčku snadno nahradit a navíc získat více benefitů. Informuje o tom RBC-Ukrajina s odkazem na instagramovou stránku trenéra a odborníka na výživu Jurije Popka.
Čím lze nahradit kuřecí maso
Pokud vás kuřecí řízek omrzel, ale hlídáte si postavu a kalorie, existuje podle odborníka skvělá alternativa. Konkrétně můžete nahradit játra, která budou zdravější a o polovinu levnější.
Ve 100 gramech filé:
- 100 kcal
- 23 g bílkovin
- 0 % vitaminu A
- 0% vitaminu C
- 1% kyselina listová
- 6% vitamín B12
Zatímco ze 100 g jater získáte:
- 130 kcal
- 20 g bílkovin
- 267 % vitaminu A
- 47 % vitaminu C
- 144 % kyseliny listové
- 281 % vitaminu B12
Kromě toho podle odborníka na výživu stojí kilogram kuřecích řízků 240 UAH a jater 120 UAH.
Jak často můžete játra jíst
Játra by se neměla jíst často nebo ve velkém množství, zejména u těhotných žen, kvůli nadbytku vitaminu A.
Vybírejte si játra osvědčeného původu, protože filtrují toxiny (ale nehromadí je, jak se často myslí – to je mýtus).
Játra – mnohem bohatší na vitamíny a minerály než kuřecí řízky. Jsou ideální pro prevenci chudokrevnosti, imunitu a energii. A kuřecí řízky jsou zdrojem „čistých“ bílkovin. Oba produkty jsou zdravé, ale játra jsou „nutričně bohatší“.
100-150 g jater 1-2krát týdně je bezpečných a zdravých. Nejlepší je střídat je s jinými zdroji bílkovin (ryby, maso, luštěniny, vejce).