Foto: z otevřených zdrojů
Mňam cukety v rajčatové omáčce se jedí bez ohledu na to, kolik sklenic uděláte.
V období dozrávání cuket je obtížné připravit všechnu zeleninu, než se zkazí. Nejjednodušší způsob, jak připravit velké množství ovoce, je zavařování. V zimě si budete vděční za takovou chutnou svačinu.
Pro přípravu je žádoucí vzít mladé plody s měkkou slupkou. Ze starých je třeba odstranit semena.
Cuketa v rajčatech na zimu – nejchutnější recept
Rajčatovou šťávu lze volitelně nahradit obyčejným nebo pikantním kečupem – dopadne to neméně chutně. Uvedené množství vystačí asi na dvě 0,5litrové sklenice.
Budete potřebovat produkty:
- cukety – jeden kilogram;
- rajčata – sedm set gramů;
- česnek – tři stroužky;
- cukr – jedna polévková lžíce;
- sůl – jedna čajová lžička bez sklíčka;
- ocet – dvě polévkové lžíce;
- slunečnicový olej – tři polévkové lžíce;
- černý pepř, koriandr, kardamom podle chuti;
- jedna chilli paprička (nebo méně v závislosti na požadované pálivosti).
Příprava:
- Cukety a rajčata důkladně omyjte. Rajčata nasekejte mixérem, mlýnkem na maso nebo odšťavňovačem a šťávu pak přeceďte přes jemné síto. Rajčatovou šťávu můžete také koupit hotovou. Tekutinu přiveďte k varu.
- Cuketu nakrájejte na kostičky nebo podlouhlé kostky – podle toho, co preferujete. Vložte je do vroucí omáčky a zalijte olejem a veškerým kořením. Vařte na mírném ohni pod pokličkou 30 minut. Poté přidejte rozmačkaný česnek a ocet a požadované množství chilli. Vařte dalších 15 minut.
- Hotovou horkou cuketu s kečupem na zimu ihned uložte do nádob. Je žádoucí, ale ne nutné, sklenice sterilovat. Zavíčkujte, otočte, přikryjte silnou pokrývkou a nechte vychladnout.