Cuketa v rajčatech „Fantastic“ na zimu bez potíží a sterilizace

Foto: z otevřených zdrojů

Mňam cukety v rajčatové omáčce se jedí bez ohledu na to, kolik sklenic uděláte.

V období dozrávání cuket je obtížné připravit všechnu zeleninu, než se zkazí. Nejjednodušší způsob, jak připravit velké množství ovoce, je zavařování. V zimě si budete vděční za takovou chutnou svačinu.

Pro přípravu je žádoucí vzít mladé plody s měkkou slupkou. Ze starých je třeba odstranit semena.

Cuketa v rajčatech na zimu – nejchutnější recept

Rajčatovou šťávu lze volitelně nahradit obyčejným nebo pikantním kečupem – dopadne to neméně chutně. Uvedené množství vystačí asi na dvě 0,5litrové sklenice.

Budete potřebovat produkty:

  • cukety – jeden kilogram;
  • rajčata – sedm set gramů;
  • česnek – tři stroužky;
  • cukr – jedna polévková lžíce;
  • sůl – jedna čajová lžička bez sklíčka;
  • ocet – dvě polévkové lžíce;
  • slunečnicový olej – tři polévkové lžíce;
  • černý pepř, koriandr, kardamom podle chuti;
  • jedna chilli paprička (nebo méně v závislosti na požadované pálivosti).

Příprava:

  1. Cukety a rajčata důkladně omyjte. Rajčata nasekejte mixérem, mlýnkem na maso nebo odšťavňovačem a šťávu pak přeceďte přes jemné síto. Rajčatovou šťávu můžete také koupit hotovou. Tekutinu přiveďte k varu.
  2. Cuketu nakrájejte na kostičky nebo podlouhlé kostky – podle toho, co preferujete. Vložte je do vroucí omáčky a zalijte olejem a veškerým kořením. Vařte na mírném ohni pod pokličkou 30 minut. Poté přidejte rozmačkaný česnek a ocet a požadované množství chilli. Vařte dalších 15 minut.
  3. Hotovou horkou cuketu s kečupem na zimu ihned uložte do nádob. Je žádoucí, ale ne nutné, sklenice sterilovat. Zavíčkujte, otočte, přikryjte silnou pokrývkou a nechte vychladnout.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FitandHealth