Foto: z otevřených zdrojů
Odborníci na výživu varují, že kombinace rýže s některými potravinami může ohrozit zažívací problémy.
Pamatujte si, se kterými potravinami je lepší rýži nekombinovat, abyste později neměli zdravotní problémy. Některé z nich vás možná opravdu překvapí.
Tak především odborníci na zdravou výživu důrazně doporučují nepoužívat rýži s masem. I když je pilaf velmi chutný pokrm, je lepší ho vařit bez masa, protože tak máte velkou šanci, že si zaděláte na střevní potíže. Zároveň se rýže nekombinuje s žádným druhem masa, dokonce ani s kuřecím.
Také syrová červená řepa, lilek, nastrouhaná ředkev nebo křen, bramborová kaše, vařený květák se s rýží vůbec nekombinují. Společně tyto potraviny způsobí nadýmání břicha a další potíže.
S čím můžete rýži kombinovat, abyste získali maximální požitek a výhody?
Nejlepšími doplňky k rýži jsou jakékoli mořské plody, ryby, mořské řasy, houby (mimochodem, můžete jimi nahradit maso v pilafu, aby byl pokrm zdravější) a sušené ovoce.
A rýže se hodí také k cuketě, zelenému hrášku, cibuli, mrkvi, okurce a brokolici. Připravte si tedy salát nebo dušenou zeleninu právě z těchto potravin.