Foto: z otevřených zdrojů
Postní pampušky s česnekem jsou skutečným gastronomickým symbolem ukrajinské kuchyně.
Když se řekne boršč, člověk si okamžitě představí voňavou páru z talíře, lžíci zakysané smetany navrch a samozřejmě nadýchané, voňavé pampušky s česnekem.
Pokud však dodržujete rostlinnou stravu, ukrajinská kuchyně má řešení – libové pampušky s česnekovou pomazánkou, které si s klasickou verzí nezadají ani v chuti, ani v vůni. A hlavně se dají snadno připravit ze známých surovin, jak nám řekla foodblogerka Julia Senič.
Recept
Složení:
Na těsto
- Voda 250 ml
- Sušené droždí 1 lžička
- Cukr 1,5 lžíce.
- Sůl ½ lžičky
- Prosátá pšeničná mouka 450 g
- Máslo 50 ml
Na česnekovou pomazánku
- Česnek 5-6 stroužků
- Olej 30 ml
- Sůl
- Vroucí voda 40 ml
- Čerstvé bylinky
Příprava
- V míse smíchejte teplou vodu, droždí, cukr a sůl. Nechte droždí 10 minut aktivovat.
- Přilijte olej, postupně přidávejte mouku a vypracujte měkké, pružné těsto.
- Mísu přikryjte utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte na teplém místě 1-1,5 hodiny – těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Aby těsto vykynulo rychleji, umístěte mísu do mírně teplé (ale vypnuté) trouby nebo k radiátoru.
- Po vykynutí těsto prohněteme a rozdělíme na 12-15 stejných dílů.
- Vytvarujte rovnoměrné kuličky a položte je na plech vyložený pergamenem na pečení, přičemž mezi nimi nechte malý prostor.
- Přikryjte utěrkou a nechte ještě 30-40 minut odpočívat. Během této doby kuličky mírně narostou a budou ještě měkčí.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Koblihy pečte 25-30 minut, dokud nebudou hnědé a voňavé. Aby měly koblihy zlatavou kůrku, můžete je před pečením lehce potřít máslem.
- Česnek nastrouhejte na jemném struhadle nebo ho prolisujte přes lis.
- Přidejte sůl, olej, vodu a nasekané bylinky a dobře promíchejte.
- Ještě horké koblihy hojně potřete česnekovou pomazánkou – nasáknou její chuť a budou šťavnaté.
- Podávejte je teplé nebo horké – jsou nejchutnější.
Postní pampušky s česnekem jsou skutečným gastronomickým symbolem ukrajinské kuchyně, který neztrácí na aktuálnosti ani v nejmodernějším jídelníčku. Zkuste je připravit podle tohoto receptu a určitě se stanou součástí vašich kulinářských tradic. A v kombinaci s talířem sytého boršče – to nebude jen večeře, ale hřejivý příběh s příchutí domova.