Pampušky s česnekem: recept na dokonalý doplněk k boršči

Foto: z otevřených zdrojů

Postní pampušky s česnekem jsou skutečným gastronomickým symbolem ukrajinské kuchyně.

Když se řekne boršč, člověk si okamžitě představí voňavou páru z talíře, lžíci zakysané smetany navrch a samozřejmě nadýchané, voňavé pampušky s česnekem.

Pokud však dodržujete rostlinnou stravu, ukrajinská kuchyně má řešení – libové pampušky s česnekovou pomazánkou, které si s klasickou verzí nezadají ani v chuti, ani v vůni. A hlavně se dají snadno připravit ze známých surovin, jak nám řekla foodblogerka Julia Senič.

Recept

Složení:

Na těsto

  • Voda 250 ml
  • Sušené droždí 1 lžička
  • Cukr 1,5 lžíce.
  • Sůl ½ lžičky
  • Prosátá pšeničná mouka 450 g
  • Máslo 50 ml

Na česnekovou pomazánku

  • Česnek 5-6 stroužků
  • Olej 30 ml
  • Sůl
  • Vroucí voda 40 ml
  • Čerstvé bylinky

Příprava

  1. V míse smíchejte teplou vodu, droždí, cukr a sůl. Nechte droždí 10 minut aktivovat.
  2. Přilijte olej, postupně přidávejte mouku a vypracujte měkké, pružné těsto.
  3. Mísu přikryjte utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte na teplém místě 1-1,5 hodiny – těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Aby těsto vykynulo rychleji, umístěte mísu do mírně teplé (ale vypnuté) trouby nebo k radiátoru.
  4. Po vykynutí těsto prohněteme a rozdělíme na 12-15 stejných dílů.
  5. Vytvarujte rovnoměrné kuličky a položte je na plech vyložený pergamenem na pečení, přičemž mezi nimi nechte malý prostor.
  6. Přikryjte utěrkou a nechte ještě 30-40 minut odpočívat. Během této doby kuličky mírně narostou a budou ještě měkčí.
  7. Předehřejte troubu na 180 °C.
  8. Koblihy pečte 25-30 minut, dokud nebudou hnědé a voňavé. Aby měly koblihy zlatavou kůrku, můžete je před pečením lehce potřít máslem.
  9. Česnek nastrouhejte na jemném struhadle nebo ho prolisujte přes lis.
  10. Přidejte sůl, olej, vodu a nasekané bylinky a dobře promíchejte.
  11. Ještě horké koblihy hojně potřete česnekovou pomazánkou – nasáknou její chuť a budou šťavnaté.
  12. Podávejte je teplé nebo horké – jsou nejchutnější.

Postní pampušky s česnekem jsou skutečným gastronomickým symbolem ukrajinské kuchyně, který neztrácí na aktuálnosti ani v nejmodernějším jídelníčku. Zkuste je připravit podle tohoto receptu a určitě se stanou součástí vašich kulinářských tradic. A v kombinaci s talířem sytého boršče – to nebude jen večeře, ale hřejivý příběh s příchutí domova.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FitandHealth