Jak zmrazit cukety, aby byly chutné i v zimě: odborník odhalil jedno tajemství

Důležité je, aby po rozmrazení byla co nejvíce zachována struktura cukety.

Zmrazování cuket je skvělý způsob, jak si zachovat jejich letní chuť i během zimních měsíců. Takto připravená cuketa je ideální pro různé pokrmy včetně pečení. Odborník na potravinářství odhalil nejlepší způsoby zmrazování této zeleniny, píše martha stewart.

Donald Schaffner, profesor potravinářské vědy na Rutgersově univerzitě, odhalil tajemství, o kterém ví jen málokdo. Ukázalo se, že je důležité cuketu před zmrazením blanšírovat – to pomáhá zlepšit celkovou strukturu zeleniny. Také to podle něj zabraňuje množení bakterií.

Jak zmrazit cukety: návod krok za krokem

  • Celé cukety omyjte studenou vodou.
  • Ořízněte konce cuket a poté je nakrájejte na kousky. Můžete se rozhodnout, jaký budou mít tvar: kostky, kolečka, půlkolečka atd. Co se týče velikosti, měly by mít kousky mezi 1,5 a 2,5 cm. Můžete je také nastrouhat na struhadle s největšími otvory.
  • Ve velkém hrnci svařte osolenou vodu, přidejte do ní cukety a 1-2 minuty je blanšírujte.
  • Sceďte je pomocí síta nebo cedníku a přendejte do velké mísy s ledovou vodou. Nechte je několik minut vychladnout, poté je slijte a cukety rozložte na čisté utěrky. Osušte je. Pokud cukety krájíte, tento krok vynechejte; místo toho je osušte papírovými utěrkami.
  • Čistýma rukama přeneste cukety na plech vyložený pergamenovým papírem a zmrazte je. Poté je přendejte do litrových sáčků vhodných ke zmrazení. Z balíčků vytlačte vzduch a přebytečnou vlhkost a dobře je uzavřete.

Lze zmrazit syrové cukety?

Zmrazování syrových cuket je vhodné, pokud jsou velmi rozdrobené, protože tyto kousky jsou příliš malé na blanšírování. Jakékoli větší kousky cukety by se však přesto měly nejprve blanšírovat, ujistil Schaffner.

Jak dlouho vydrží zmrazené cukety

Uzavřené sáčky s cuketami lze skladovat v mrazničce až jeden rok (nakrájené cukety) a 3 až 4 měsíce (nakrájené cukety).

Jak rozmrazovat cukety

Jak vysvětlila Schaffnerová, po zmrazení se změní struktura zeleniny – je méně křupavá. Důvodem je to, že molekuly vody zmrznou a zničí tkáň zeleniny.

U některých pokrmů, jako je například cuketový chléb, je třeba nastrouhanou cuketu před použitím rozmrazit. Před přidáním do těsta by se také měly vymačkat do sucha. Větší kousky lze naopak dávat do polévky nebo dušených pokrmů bez rozmrazování, aby se maximalizovala jejich původní struktura.

Pro bezpečné rozmrazení zmrazených cuket Schaffner doporučuje dát je přes noc do lednice a rozmrazit je v mikrovlnné troubě nebo pod studenou tekoucí vodou.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FitandHealth