Neuvěřitelně chutné plněné zelí bez zelí: o tomto receptu jste nevěděli

Foto: z otevřených zdrojů

Zkuste si připravit netradiční plněné zelí s náhražkou zelí nebo bez obalu.

Příprava klasického plněného zelí je poměrně náročná, proto se kuchaři zajímají o alternativní recepty. Pokud chcete vyzkoušet novou variantu známého pokrmu nebo si zjednodušit vaření, zkuste z receptu odstranit zelí.

V čem můžete obalit plněné zelí kromě kapusty?

Při tradičním způsobu se mleté maso balí do vařených listů bílého zelí. Není to však jediná možnost. V asijské kuchyni je oblíbená dolma – maso zabalené do mladých vinných listů.

Plněné pekingské zelí je křehčí a rychleji připravené než klasické zelí, ale chuťově je stejně dobré. Další alternativou zelí pro obalování je mangold, tedy listová řepa.

Plněné zelí můžete připravit i bez zelí, například mleté maso zabalit do pita závitků a pak dusit v troubě v kečupu. Poměrně chuťově zajímavě dopadne plněné zelí z cukety. V tomto případě zeleninu nakrájejte na tenká kolečka (vhodné je to udělat škrabkou na zeleninu). Pak na okraj položíme nádivku, stočíme a 40 minut vaříme v rajčatové omáčce.

Líná plněná kapusta bez zelí – podrobný recept

Takové výrobky chutnají jako karbanátky a připravují se mnohem snadněji než klasické.

Složení:

  • mleté maso – pět set gramů;
  • rýže – čtyři polévkové lžíce;
  • cibule – jeden kus;
  • mrkev – jeden kus;
  • rajčatový protlak – dvě polévkové lžíce;
  • zakysaná smetana – tři polévkové lžíce;
  • slunečnicový olej – tři polévkové lžíce;
  • voda – dvě stě gramů;
  • bobkový list – jeden kus;
  • sůl, koření, pepř podle potřeby.

Příprava:

  1. Rýži je třeba několikrát propláchnout a vařit do polova (10 minut) nebo ji na 20 minut zalít vroucí vodou. Cibuli a mrkev nakrájíme a osmahneme na pánvi se lžící oleje. Zeleninu, rýži, sůl a případné koření vmíchejte do mletého masa.
  2. Vytvarujte podlouhlé plněné zelné kuličky a smažte je na prudkém ohni 2-3 minuty z obou stran, aby se „utěsnila šťáva“.
  3. Poté snižte teplotu na sporáku na nízkou. Vodu, rajčatový protlak a zakysanou smetanu rozmíchejte dohladka.
  4. Náplň osolte a okořeňte a nalijte ji do hrnce s plněným zelím.
  5. Vložte bobkový list a vše společně pod pokličkou asi 15 minut poduste. Líné plněné zelí bez kapusty můžeme také připravit v troubě – pečeme 50 minut při 190°.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FitandHealth