Foto: z otevřených zdrojů
Zkuste si připravit netradiční plněné zelí s náhražkou zelí nebo bez obalu.
Příprava klasického plněného zelí je poměrně náročná, proto se kuchaři zajímají o alternativní recepty. Pokud chcete vyzkoušet novou variantu známého pokrmu nebo si zjednodušit vaření, zkuste z receptu odstranit zelí.
V čem můžete obalit plněné zelí kromě kapusty?
Při tradičním způsobu se mleté maso balí do vařených listů bílého zelí. Není to však jediná možnost. V asijské kuchyni je oblíbená dolma – maso zabalené do mladých vinných listů.
Plněné pekingské zelí je křehčí a rychleji připravené než klasické zelí, ale chuťově je stejně dobré. Další alternativou zelí pro obalování je mangold, tedy listová řepa.
Plněné zelí můžete připravit i bez zelí, například mleté maso zabalit do pita závitků a pak dusit v troubě v kečupu. Poměrně chuťově zajímavě dopadne plněné zelí z cukety. V tomto případě zeleninu nakrájejte na tenká kolečka (vhodné je to udělat škrabkou na zeleninu). Pak na okraj položíme nádivku, stočíme a 40 minut vaříme v rajčatové omáčce.
Líná plněná kapusta bez zelí – podrobný recept
Takové výrobky chutnají jako karbanátky a připravují se mnohem snadněji než klasické.
Složení:
- mleté maso – pět set gramů;
- rýže – čtyři polévkové lžíce;
- cibule – jeden kus;
- mrkev – jeden kus;
- rajčatový protlak – dvě polévkové lžíce;
- zakysaná smetana – tři polévkové lžíce;
- slunečnicový olej – tři polévkové lžíce;
- voda – dvě stě gramů;
- bobkový list – jeden kus;
- sůl, koření, pepř podle potřeby.
Příprava:
- Rýži je třeba několikrát propláchnout a vařit do polova (10 minut) nebo ji na 20 minut zalít vroucí vodou. Cibuli a mrkev nakrájíme a osmahneme na pánvi se lžící oleje. Zeleninu, rýži, sůl a případné koření vmíchejte do mletého masa.
- Vytvarujte podlouhlé plněné zelné kuličky a smažte je na prudkém ohni 2-3 minuty z obou stran, aby se „utěsnila šťáva“.
- Poté snižte teplotu na sporáku na nízkou. Vodu, rajčatový protlak a zakysanou smetanu rozmíchejte dohladka.
- Náplň osolte a okořeňte a nalijte ji do hrnce s plněným zelím.
- Vložte bobkový list a vše společně pod pokličkou asi 15 minut poduste. Líné plněné zelí bez kapusty můžeme také připravit v troubě – pečeme 50 minut při 190°.