Foto: z otevřených zdrojů
Naštěstí existuje snadná a cenově dostupná metoda, která nevyžaduje drahé čisticí prostředky – stačí jen několik levných ingrediencí.
Na hořácích sporáku se časem vytvoří odolná vrstva sazí, která se velmi špatně čistí. Naštěstí však existuje snadná a cenově dostupná metoda, která nevyžaduje drahé čisticí prostředky – stačí jen několik levných přísad.
Asi každý ví, že dlouhodobé zahřívání hořáků sporáků „zapeče“ nečistoty tak pevně, že se zapečou do jejich povrchu. Z tohoto důvodu si s takovou špínou často zcela neporadí ani ty nejúčinnější a nejrafinovanější čisticí prostředky.
Podle zkušených hospodyněk je však možné se s tímto častým problémem vypořádat pomocí jednoduchého receptu, který lze snadno připravit bez velkých nákladů a zbytečné námahy. Vyžaduje pouze běžné, cenově dostupné ingredience, které lze nalézt téměř v každé kuchyňské skříňce.
Nejprve je například třeba hořáky zbavit nečistot tím, že je opatrně seškrábnete nožem nebo kovovou houbičkou. Poté by měly být vloženy do plastového sáčku. Do tohoto sáčku přidejte sáček libovolného kypřicího prostředku, půl šálku obyčejného stolního octa, jeden sáček sušeného droždí a čerstvě vymačkanou šťávu z jednoho citronu.
Již po několika minutách aktivní chemické reakce si budete moci všimnout, jak se spálený tuk začne odlupovat přímo před vašima očima. Kyseliny obsažené v citronové šťávě a octu rychle rozpouštějí nečistoty, zatímco oxid uhličitý uvolněný v podobě bublinek pomáhá oddělit nečistoty od kovového povrchu.
Podle odborníků stačí k úplnému vyčištění hořáků počkat půl hodiny. Poté je stačí opláchnout pod tekoucí vodou a důkladně vysušit, než je opět nasadíte na místo.