Grilované lilky s fetou a rajčaty: tento recept si zamiluje každý.

Foto: z veřejných zdrojů

Pokud tento recept jednou připravíte, už ho nebudete chtít dělat jinak.

Grilované lilky s rajčaty, bazalkou a fetou jsou chutí léta a tento recept nevyžaduje žádné kuchařské dovednosti. Podélné krájení lilku na dlouhé plátky znamená méně otáčení a menší kontrolu na grilu.

Stejně jako to, že je předtím osolíte a necháte „naléhat“, což pomůže zbavit se přebytečné vlhkosti. Lilek tak bude krémový, měkký a křehký, nikoli vodnatý a sypký, říká Martha Stewart.

Příprava lilku pro tento recept

Místo obvyklých koleček je lepší lilek podélně nakrájet na dlouhé pláty – lépe se tak smaží. Slupku není nutné odstraňovat, ale pokud se vám zdá příliš tvrdá, můžete ji oloupat.

Proč lilek před vařením solit?

Solení a namáčení lilku je snadný způsob, jak zlepšit jeho strukturu. Již po 30 minutách sůl odsaje přebytečnou tekutinu, která způsobuje, že je dužina při smažení vodnatá nebo pórovitá. Lilek je pak sametově měkký. Kromě toho má sůl čas proniknout do masa a nezůstává jen na povrchu.

Recept

Složení:

  • 1 velký lilek (cca 680 g), oříznutý a podélně nakrájený na 2,5 cm silné plátky.
  • Hrubá sůl
  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje + trochu na potření olejem
  • 2 šálky (asi 280 g) cherry rajčátek rozkrojených na poloviny
  • ¼ šálku opražených piniových oříšků
  • 30 g rozdrobené fety (přibližně ¼ šálku)
  • Špetka červených pepřových vloček
  • ¼ šálku čerstvé bazalky (pevně utlačené), natrhejte velké listy

Příprava

  1. Plátky lilku hojně posypte solí. Vložte je do cedníku ve svislé poloze a mírně je překryjte.
  2. Nechte je 30 minut namočené. Poté je opláchněte a důkladně osušte.
  3. Rozehřejte gril na středně vysokou teplotu. Řezné strany lilků hojně potřete olejem.
  4. Grilujte, jednou otočte, dokud nejsou měkké, asi 4 minuty z každé strany.
  5. Smíchejte rajčata, piniové oříšky, fetu, pepřové vločky a trochu oleje. Dochuťte solí.
  6. Směs rozetřete na uvařené lilky a posypte bazalkou.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FitandHealth