Foto: z veřejných zdrojů
Chcete-li se rychle zbavit nepříjemného zápachu čerstvých ryb, můžete použít užitečné kuchařské triky.
Ryby rády vaří všechny hospodyňky, protože jsou velmi chutné a neuvěřitelně užitečné. Její charakteristický zápach se však někdy stává skutečným problémem, protože ne každý ho snáší. Existuje několik indických metod, které pomohou problém rychle vyřešit.
Chcete-li se rychle zbavit nepříjemného zápachu čerstvých ryb, můžete použít užitečné kulinářské triky, které nabízejí indičtí kuchaři. Vše, co k tomu potřebujete, jistě najdete ve své kuchyni. Píše o tom zdroj klopotenko.com.
Jak odstranit zápach ryb před vařením: jednoduché a účinné metody
- Kurkuma a sůl. Před vařením ryby potřete směsí kuchyňské soli a kurkumy. Nechte ji 30 minut působit. Tato marináda nejenže zničí bakterie v rybě, ale díky bohaté chuti kurkumy také „utlumí“ nežádoucí zápach.
- Citronová šťáva nebo jablečný ocet. Kyselina citronové šťávy a octa působí na trimetylamin, sloučeninu, která je viníkem zápachu ryb. Namočte filet na 10-15 minut do citronového nebo octového roztoku a po nepříjemné příchuti nezůstane ani stopa. A díky citrusovému tónu bude ryba chutnat mnohem příjemněji.
- Těstoviny z cizrnové mouky. Pokud máte náhodou v kuchyni cizrnovou mouku, smíchejte ji s vodou, až vznikne směs podobná pastě, a naneste ji na rybu. Po 10 minutách opláchněte studenou vodou. Tímto způsobem odstraníte zbytky tuku a neutralizujete nepříjemný zápach ryb.
- Mléko. Ano, tato metoda se může zdát poněkud zvláštní, ale je mimořádně účinná. Namočte rybu na 20 minut do obyčejného mléka. Během této doby bílkovinná sloučenina kasein obsažená v mléce „naváže“ molekuly, které způsobují nepříjemný zápach. Po takové „koupeli“ stačí rybu opláchnout vodou.
- Zázvor a česnek mají silné antiseptické účinky a výrazné aroma, takže mohou snadno kompenzovat nepříjemný zápach syrové ryby. Nastrouhejte kořen zázvoru a několik stroužků česneku, smíchejte a touto voňavou směsí potřete rybu. Po 10-15 minutách specifický zápach zmizí a hotový pokrm získá pikantní chuť.