Foto: z veřejných zdrojů
Vyjmenoval 5 dostupných protizánětlivých potravin, které se vyplatí zařadit do jídelníčku právě v teplém ročním období.
V létě potřebuje tělo podpořit zejména v boji proti zánětům, které mohou být příčinou únavy, zažívacích a kožních problémů. Bylo identifikováno 5 dostupných protizánětlivých potravin, které se vyplatí zařadit do jídelníčku v teplém ročním období. Informuje o tom webová stránka Jíst dobře.
Jahody
Odbornice na výživu Tammy Brownová upozorňuje, že jahody jsou bohaté na polyfenoly, které chrání organismus před vnějšími vlivy, k nimž může dojít v důsledku stresu, znečištění nebo dokonce stárnutí.
Studie zjistila, že každodenní konzumace jahod po dobu 4 týdnů byla spojena s významným zlepšením biomarkerů zánětu a antioxidačního stavu.
Zkuste přidat jahody do jogurtu, ovesné kaše, smoothies nebo salátů.
Vlašské ořechy
Vlašské ořechy jsou díky kombinaci omega-3 kyseliny alfa-linolenové (ALA), vlákniny a polyfenolů jedním z nejprotizánětlivějších ořechů.
ALA dokáže snížit produkci zánětlivých markerů a chránit buňky před oxidačním poškozením. Kromě toho se při trávení vlašských ořechů jejich polyfenoly přeměňují ve střevní mikroflóře na urolitiny, sloučeniny, které snižují zánět a podporují metabolické zdraví.
Tyto ořechy jsou neuvěřitelně všestranné, takže je snadno zařadíte do svého každodenního jídelníčku.
Okra
Okra (známá také jako okra) je nízkokalorická zelenina bohatá na vitamíny, minerály a prospěšné rostlinné látky.
Obsahuje velké množství vlákniny, která podporuje zdravé trávení, zabraňuje zácpě a udržuje střevní mikroflóru.
Ačkoli je Roundup často podceňován kvůli své někdy kluzké konzistenci, je neuvěřitelně výživný. Ropucha je bohatá na vitaminy A a C, antioxidanty a hořčík, obsahuje mnoho látek, které mohou pomoci zmírnit záněty.
Vitamin A podporuje imunitní systém a pomáhá udržovat zdravé tkáně, zatímco vitamin C působí jako silný antioxidant, který neutralizuje škodlivé volné radikály.
Hořčík je také důležitý v boji proti chronickým zánětům, protože pomáhá regulovat zánětlivé reakce. Tyto živiny společně působí v buňkách na snížení oxidačního stresu a podporují celkové zdraví buněk.
Losos
Losos je vynikajícím zdrojem EPA a DHA, dvou typů omega-3 mastných kyselin, které jsou známé svou schopností snižovat záněty v těle. Tyto zdravé tuky působí tak, že potlačují tvorbu zánětu.
Pomáhají také regulovat reakci imunitního systému na stres nebo zranění. Pro dokonalou lehkou a zdravou letní večeři podávejte grilovaný filet z lososa se salátem z čerstvých okurek a rajčat.
Švestky
Švestky mají sladkou a příjemně trpkou chuť a velkou dávku protizánětlivých látek. Kůstkové ovoce, jako jsou švestky, je bohaté na antioxidanty, vlákninu a fenolické sloučeniny, které jsou spojovány s protizánětlivými účinky.
Bylo prokázáno, že tyto sloučeniny pomáhají regulovat zánětlivou reakci organismu tím, že inhibují prozánětlivé cytokiny a enzymy, které mohou přispívat k oxidačnímu stresu.