Foto: z otevřených zdrojů
Do sklenice teplé vody se doporučuje přidat polovinu vymačkaného citronu.
Voda s citronem se pro mnoho lidí stala základním ranním rituálem, protože je tělu prospěšná. Zejména pro detoxikaci. Proč byste měli ráno pít vodu s citronem, prozradila odbornice na výživu Laura Parada v komentáři pro Vogue.
Přesný recept na takový ranní nápoj neexistuje. Doporučuje se přidat do sklenice teplé vody polovinu vymačkaného citronu – to je asi 200 ml.
Odborník na výživu zdůrazňuje, že voda by měla být teplá – ne vařící. Vysvětluje totiž, že pokud má tekutina stejnou teplotu jako tělo, tráví se mnohem rychleji.
Navzdory zdravotním přínosům má citronová voda po ránu i vedlejší účinky. Tomu, kdo je náchylný k pálení žáhy, je lepší si takový rituál odpustit, nebo přidat trochu citronu do plné sklenice vody.
Šest důvodů, proč pít ráno citronovou vodu
Důvod č. 1
„Ráno pomáhá nastartovat trávicí proces,“ vysvětluje Laura Parada. Citron je známý tím, že stimuluje produkci žluči a žaludečních šťáv, což znamená, že může zabránit plynatosti a nadýmání břicha. To však neznamená, že je prostředkem na hubnutí, protože nemá účinek na spalování tuků.
Důvod č. 2
„Posiluje imunitní systém,“ říká odborník na výživu. Citron má vysoký obsah vitaminu C a je také bohatý na vitaminy skupiny B, vápník, železo, hořčík, draslík a enzymy.“
Důvod č. 3
Je prospěšný pro pleť díky vysokému obsahu antioxidantů, které „zabraňují poškození způsobenému volnými radikály“, říká odborník.
Důvod č. 4
Pomáhá při hydrataci těla. Pití vody nalačno je účinný způsob, jak podpořit metabolismus a hydratovat tělo, zejména po nočním spánku, kdy je hydratace minimální.
Důvod č. 5
Zlepšuje střevní tranzit a hydratuje tlusté střevo, tvrdí odborníci na výživu. Proto pití vody s citronem na lačný žaludek může pomoci v boji proti zácpě a podpořit střevní procesy.
Důvod č. 6
Pomáhá vstřebávat železo, zejména pokud se konzumuje společně se zelenou listovou zeleninou a luštěninami. Vitamin C skutečně pomáhá přeměnit železo z hůře vstřebatelné formy na formu, která se v těle lépe vstřebává.