Foto: z veřejných zdrojů
Pokud máte nízký krevní tlak, můžete se po odšťavňování cítit slabě a špatně.
Celerová šťáva je často propagována jako zdravý nápoj pro očistu organismu a hubnutí. Při nadměrné konzumaci však může způsobit problémy s ledvinami, zažívací potíže a dokonce urychlit stárnutí pleti. Informuje o tom RBC-Ukrajina s odkazem na instagramovou stránku odbornice na výživu Tetyany Lakusty.
Nežádoucí účinky
Alergické reakce
Ty se mohou vyskytnout u osob citlivých na pelyněk, břízu, kmín, kopr, koriandr, semena petržele, anýz, jitrocel a pampelišku.
Kromě toho existuje sklon ke krvácení v důsledku koncentrace salicylátů (fytonutrientů podobných aspirinu). Šťáva může u lidí s touto predispozicí vyvolat krvácení.
Snížení krevního tlaku
Pokud máte nízký krevní tlak, můžete se podle odborníka po odšťavňování cítit slabí a špatně.
Stárnutí pleti
Je dobré vědět, že celer obsahuje psoralen, který reaguje na sluneční záření. Šťáva proto zvyšuje citlivost pokožky na UV záření, což zvyšuje riziko fotodermatitidy a fotostárnutí.
Kromě toho šťáva obsahuje střední množství purinů. Při potížích s klouby nebo dně je třeba se této šťávě vyhnout.
Soli a ledvinové kameny
Celerová šťáva je na špičce pro svůj obsah šťavelanů. Právě ty často způsobují ledvinové kameny. Pokud nepijete dostatek vody, máte nedostatek hořčíku a problémy s funkcí žlučníku, jsou to ideální podmínky pro tvorbu kamenů.
Kyselina šťavelová
Stimuluje zvýšení kyselosti. Při sklonu ke gastritidě, stomatitidě nebo kolitidě – riziko exacerbace je vyšší. Šťávu lze ředit, aby se účinky minimalizovaly, ale často se pije koncentrát, který pije každý.
Účinky na léky
Taková šťáva snižuje účinnost tyroxinu, ovlivňuje vylučování léků s lithiem a zvyšuje účinky sedativ.
Odborník na výživu řekl, že pokud máte rádi celer, žvýkejte ho – má hodně vlákniny, karotenu, kyseliny listové, fytonutrientů. Nevyhazujte to nejužitečnější pro váš mikrobiom – vlákninu, o kterou při odšťavňování přicházíte.
Jak často můžete pít
Pokud nemáte žádné kontraindikace, můžete pít 1 šálek (200-250 ml) celerové šťávy 3-4krát týdně. Toto množství je považováno za bezpečné pro většinu zdravých lidí.
Proč byste neměli pít velké množství denně:
- celer má močopudné účinky – může způsobit dehydrataci a vyplavování elektrolytů
- vysoký obsah kyseliny šťavelové může přispívat k tvorbě ledvinových kamenů
- obsahuje furanokumariny – látky, které zvyšují citlivost na slunce.
Celerovou šťávu je nejlepší střídat s jinými zeleninovými šťávami, aby nedošlo k poškození organismu.