Foto: z veřejných zdrojů
Co jíst, aby ledviny fungovaly jako hodinky, a čeho se vyvarovat?
Některé potraviny pomáhají tělu vylučovat toxiny, zatímco jiné mohou způsobit vážné problémy s močovým systémem. Co jíst, aby ledviny fungovaly jako hodinky, a čemu se vyhnout? To uvádějí webové stránky Eating well.
Nejlepší potraviny pro ledviny
Tmavá listová zelenina
Odbornice na výživu Catalina Rus Gatica uvedla, že tmavá listová zelenina je zdrojem antioxidantů, vitamínů C, E a K a minerálů vápníku, hořčíku, draslíku a železa, takže je skvělou prevencí onemocnění ledvin.
Tato zelenina bojuje proti zánětům a chrání před oxidačním poškozením, ke kterému dochází při přetížení ledvin.
Třešně a višně
Ledviny mají malé, jemné tepny a žíly, které se mohou poškodit, pokud je krevní tlak příliš dlouho vysoký.
Potraviny, které podporují zdravý krevní tlak, podporují také zdraví ledvin a jednou z takových potravin jsou višně. Jsou také bohaté na vitamin A a antioxidanty.
Višně jsou spojovány se snižováním krevního tlaku, takže jsou skvělou volbou pro dietu podporující ledviny. Dobrá kontrola krevního tlaku je zásadní pro prevenci poškození ledvin.
Tofu
Pokud hledáte rostlinné bílkoviny pro zlepšení zdraví ledvin, dejte si tofu. Toto maso má mnoho výživových výhod, může obsahovat trochu více kyselin, které mohou zatěžovat ledviny, které mají problémy.
Protože ledviny vyrovnávají pH v těle a vylučují kyseliny, mohou potraviny, které tento proces podporují, jako je tofu, ledviny neuvěřitelně podpořit.
Na rozdíl od živočišných bílkovin pomáhají rostlinné bílkoviny zlepšovat pH organismu tím, že zabraňují vzniku potenciálně škodlivého kyselého prostředí v těle.
Lněné semínko
Vysoká hladina cukru v krvi může časem způsobit poškození ledvin.
Jedním ze způsobů, jak udržet stabilní hladinu glukózy, a tím i zdraví ledvin, je zařadit do jídelníčku potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou například lněná semínka.
Tato vláknina pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, což je pro zdraví ledvin zásadní. Dvě polévkové lžíce mletých lněných semínek obsahují téměř 4 g vlákniny.
Česnek
Česnek působí silně protizánětlivě a prokazatelně pomáhá snižovat krevní tlak, což je prospěšné pro funkci ledvin. Kromě toho česnek pomáhá působit proti oxidačnímu poškození, které může být způsobeno onemocněním ledvin, a tím pomáhá předcházet jejich dalšímu poškození.
Nejhorší potraviny
Sycené nápoje
Sycené nápoje, zejména tmavé nápoje, jako je Coca-Cola, obsahují velké množství umělého fosforu. Tento minerál je nezbytný pro silné kosti.
Umělý fosfor v nápojích může být škodlivý pro ledviny. Obsahují také velké množství přidaného cukru.
Mražené obědy
Mražená jídla jsou často velmi zpracovaná a mají vysoký obsah sodíku – více než 1000 miligramů na porci. Protože kontrola příjmu soli je pro zdraví ledvin zásadní, je dobré se mraženým jídlům vyhýbat.
Rychlé občerstvení
Rychlé občerstvení má často vysoký obsah nasycených tuků, cukru a kalorií a nízký obsah živin. Strava, která je vhodná pro ledviny, by se měla skládat především z různých druhů ovoce a zeleniny, komplexních sacharidů a bílkovin.
Zatímco jídlo z rychlého občerstvení obsahuje nasycené tuky a nemá vůbec žádné prospěšné živiny, které jsou pro zdraví ledvin nezbytné.
Ultratavené sýry
Ne všechny sýry jsou stejné. Pokud se pozorně podíváte na etikety některých tavených sýrů, zjistíte, že se nejedná o obyčejný sýr.
Často jsou označeny jako „sýrový výrobek“. I malé porce těchto sýrů mohou do těla vnést značné množství sodíku a zbytečného fosforu, což škodí ledvinám.
Příliš mnoho masa
Bílkoviny jsou nezbytné pro růst a obnovu buněk. Je však možné jich konzumovat příliš mnoho. Nadměrná konzumace živočišných bílkovin může zatěžovat ledviny.
Živočišné bílkoviny produkují v krvi vysoké množství kyselin, které musí ledviny vylučovat. Proto by se takový produkt měl konzumovat v umírněném množství.