Foto: z otevřených zdrojů
V horkém počasí mohou některé potraviny nejen zvýšit pocení, ale také způsobit dehydrataci.
V horkém počasí mohou některé potraviny nejen zvýšit pocení, ale také způsobit dehydrataci. Odborníci na výživu doporučují v létě pečlivěji přistupovat k výběru potravin, abychom tělu neublížili. O tom píše News Yu.
Podle rad odborníků mohou některé známé výrobky přispívat ke vzniku ostrého zápachu potu. Jedná se zejména o produkty obsahující síru – zelí, vejce, česnek a cibuli. Pokud se síra vylučuje spolu s potem, výrazně zhoršuje tělesný zápach. Kromě toho pití alkoholu v horku také vyvolává dehydrataci a zhoršuje nepříjemný zápach.
Studené potraviny a nápoje, jako je zmrzlina nebo kvas, jsou sice v létě tradičně oblíbené, ale ne vždy jsou zdravé. Kvas a sladké perlivé nápoje podporují ztrátu tekutin a mohou navíc zatěžovat ledviny.
Odborníci také upozorňují na nutnost udržovat vodní rovnováhu. Konzumace čisté vody je hlavní podmínkou normálního fungování organismu v horku. Je třeba se vyhýbat nápojům s vysokým obsahem cukru, aby se předešlo obezitě a přehřátí.
Pocení je zcela normální, zejména v horkých letních dnech, kdy se tělo snaží ochladit. Zápach potu však nemusí být vždy štiplavý nebo nepříjemný. Ve většině případů stačí k minimalizaci zápachu osobní hygiena.