Hovězí maso dušené se sušenými švestkami: klasický recept

Po dušení se kousky masa a zeleniny namočí do omáčky a jsou křehké a šťavnaté.

Připravte si pikantní a chuťově výrazný pokrm – hovězí maso se sušenými švestkami. Sušené švestky dodají masu lehce kouřovou chuť, která se k hovězímu masu výborně hodí.

Po dušení kousky masa a zeleniny nasáknou omáčku a budou křehké a šťavnaté. Jako přílohu podávejte bramborovou kaši nebo jakoukoli kaši: rýžovou, pšeničnou nebo kuskusovou.

Recept

Složení:

  • hovězí maso 600 g
  • cibule 2 ks.
  • mrkev 1 ks
  • sušené švestky (bez pecek) 200 g
  • voda 500 ml
  • rajčatový protlak 2 polévkové lžíce.
  • mletá paprika 1 lžička.
  • bobkový list 1 ks.
  • cukr 1 lžička.
  • rostlinný olej 4 polévkové lžíce.
  • sůl
  • bylinky (bazalka, petržel)

Příprava:

  1. Hovězí maso omyjte, osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na středně velké kousky.
  2. Oloupejte cibuli, oloupejte mrkev a nakrájejte ji na velké kostky.
  3. Opláchněte sušené švestky, rozkrojte je na poloviny.
  4. Na pánvi s rostlinným olejem osmahněte cibuli, mrkev dozlatova a dejte do samostatné mísy.
  5. Na stejnou pánev nalijte rostlinný olej a na prudkém ohni osmažte maso, dokud nezhnědne. Snižte teplotu, přidejte cibuli a mrkev k masu, zalijte horkou vodou, přikryjte a vařte 50 minut.
  6. Přidáme rajčatový protlak, sušené švestky, papriku, bobkový list, cukr, sůl a dusíme stále s pokličkou na mírném ohni 30 minut.
  7. Hotový pokrm posypeme bylinkami.

Tipy:

  • Zeleninu použijte podle svých představ.
  • Pokud jsou sušené švestky velké, nakrájejte je na 3-4 kusy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FitandHealth