Jak připravit cukety v troubě: perfektní recept na snadnou snídani

Tento slaný pokrm je teď, v sezóně cuket, vhodnější než kdy jindy.

Pokud chcete něco neobvyklého a lehkého, můžete cuketu zapéct se sýrem a medem. Tento slaný pokrm je v letní sezóně vhodnější než kdy jindy, píše Eatingwell.

Při jeho přípravě se zapeče cuketa nakrájená na plátky, poté se posype sýrem, který se roztaví dozlatova. Zvláštní nádech dodá kapka horkého medu, která dokonale vyváží bohatou chuť sýra a jemnou chuť cukety.

Recept

Složení

  • 3 středně velké žluté cukety nakrájené šikmo na 1,5 cm silné plátky;
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje;
  • 1½ čajové lžičky sušené cibule;
  • 1½ čajové lžičky sušeného oregana; 1½ čajové lžičky sušeného oregana;
  • ½ lžičky mletého pepře;
  • ½ šálku strouhaného nízkotučného sýra mozzarella s nízkým obsahem tuku a vlhkosti;
  • ½ šálku strouhaného sýra feta;
  • 2 utřené středně velké stroužky česneku (asi 1 čajová lžička);
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry;
  • ⅛ lžička soli;
  • 1 lžíce horkého medu;
  • natrhané lístky čerstvé bazalky na ozdobu (nepovinné).

Příprava:

  1. Předehřejte troubu na 230 °C.
  2. Ve velké míse dobře promíchejte plátky cukety se 2 lžícemi oleje, sušenou cibulí, 1 lžičkou oregana a půl lžičkou pepře. Cukety opatrně přeneste v rovnoměrné vrstvě na plech. Pečte, dokud nejsou měkké (asi 3 minuty).
  3. Zatímco se cukety pečou, smíchejte v malé misce ½ šálku mozzarelly, ½ šálku fety, utřený česnek, 1 lžičku citronové kůry a zbývající ½ lžičky oregana.
  4. Vyjměte cuketu z trouby, plátky důkladně osušte papírovými utěrkami. Otočte je a rovnoměrně je posypte sýrovou směsí.
  5. Zvyšte teplotu trouby na 250 stupňů. Cukety pečte, dokud sýrová směs nezhnědne a nerozpustí se (asi 3 minuty). Posypeme ⅛ lžičkou soli a pokapeme 1 lžící horkého medu. V případě potřeby ozdobte natrhanou bazalkou.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FitandHealth