Křehký cuketový kastrol se sýrovou omáčkou: krok za krokem recept na dietní pokrm

Foto: z otevřených zdrojů

Tento cuketový nákyp lze použít jako přílohu k masu i jako samostatný pokrm.

Pokud potřebujete použít větší množství cuket, můžete z nich připravit chutný nákyp. Lze ho jíst jako přílohu k masu nebo jako samostatné jídlo. Recept na tento nákyp zveřejnil časopis Eatingwell.

Pokrm se skládá z cukety, ostrého sýra čedar, zelené cibulky a křupavé slaniny. Díky sýrové omáčce se chuť cukety výrazně zvýrazní, zatímco slaná slanina a zelená cibulka dodají pokrmu závěrečný „bohatý“ nádech.

Recept

Složení

  • 1 polévková lžíce panenského olivového oleje;
  • 4 středně velké cukety nakrájené na kolečka o tloušťce asi 0,5 cm;
  • 1 lžíce nesoleného másla;
  • 1,5 lžíce hladké mouky;
  • ¾ šálku plnotučného mléka;
  • 2 lžíce nízkotučné zakysané smetany;
  • 1,5 šálku strouhaného ostrého sýra čedar;
  • 1 lžička směsi česnekového koření (bez soli);
  • ¼ lžičky uzené papriky;
  • ¼ lžičky soli;
  • ¼ lžičky mletého pepře;
  • 1 velké vejce;
  • ½ šálku nakrájené vařené slaniny (asi 3 plátky);
  • 1 středně velká šalotka.

Příprava:

  1. Předehřejte troubu na 190 °C. Zapékací misku lehce vymažte máslem nebo olejem.
  2. Ve velké nepřilnavé pánvi na středním ohni rozehřejte 1 lžíci oleje. Přidejte na plátky nakrájenou cuketu. Za častého míchání vařte 13-15 minut, dokud kousky nezměknou. Dbejte na to, aby se nezměnily v kašovitou hmotu. Nesmažte je příliš dlouho, protože nákyp bude vodnatý.
  3. Cukety přendejte do cedníku a nechte 5 minut stát, aby z nich odtekla přebytečná tekutina. Přebytečné množství ubrousků utřete papírovými utěrkami.
  4. Rozpusťte 1 lžíci másla ve středně velkém hrnci na mírném ohni. Přidejte 1½ lžíce mouky. Za stálého míchání vařte asi 15 sekund. Za stálého míchání pomalu přilévejte ¾ šálku mléka a 2 lžíce zakysané smetany. Za častého míchání vařte na středním plameni, dokud se na okrajích nezačnou tvořit bublinky.
  5. Přidejte šálek sýra čedar, lžičku česnekovo-bylinkového koření a po ¼ lžičky uzené papriky, soli a pepře. Za stálého míchání vařte do hladka – asi 1 minutu. Odstavte z ohně. Přidejte rozšlehané vejce a míchejte do hladka.
  6. Cuketu naaranžujte v rovnoměrné vrstvě do připravené formy. Zalijte je sýrovou směsí, posypte ¼ šálku slaniny a zbylou ½ šálku sýra čedar.
  7. Pečte, dokud se sýr nerozpustí a na okrajích se nezačnou tvořit bubliny, asi 10-15 minut. Posypte nasekanou zelenou cibulkou a zbývajícím ¼ šálkem slaniny. Nechte 5 minut stát.

K čemu je tento cuketový nákyp dobrý

Cuketa je bohatá na antioxidanty, které bojují proti zánětům a podporují zdraví srdce. Pokud použijete žlutou cuketu, obsahuje lutein a zeaxantin, které podporují zdraví očí. Z cukety, stejně jako z cukety, získáte také vlákninu, která je nezbytná pro střeva.

Sýr čedar v nákypu obsahuje bílkoviny a vápník. Existují důkazy, že pravidelná konzumace mírného množství sýra může snížit riziko srdečních onemocnění. Mléko, stejně jako sýr, obsahuje také vápník a bílkoviny, které jsou nezbytné pro zdraví kostí a svalů. Může být také prospěšné pro zdraví vašeho srdce a mozku.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FitandHealth