Tento recept vás zachrání vždy, když chcete něco snadného, chutného a domácího.
Tento snadný a finančně nenáročný recept je ideální pro oběd ve všední den i pro rodinnou večeři. Šťavnatá zelenina, křehké maso štikozubce, vůně koření a lehká rajčatová kyselost – vše dohromady vytváří dokonalou rovnováhu chutí a užitku, a jak tuto lahodnou záležitost uvařit vypráví stránka Bude vám spolu chutnat.
Recept
Složení
- Štikozubec obecný (čerstvý nebo rozmrazený) 600 g
- Mouka 100 g
- Mrkev 1 ks
- Cibule 1 ks.
- Rajčatový protlak 2 polévkové lžíce.
- Voda 150 ml
- Sůl
- Rybí koření (nebo směs pepře, papriky a citronové kůry)
- Olej 2-3 lžíce
- Rajčatová omáčka
Příprava
- Filety nebo jatečně upravené tělo štikozubce důkladně opláchněte a osušte papírovou utěrkou. Nakrájejte na porce (přibližně 5-6 cm).
- Posypte kořením na ryby nebo jednoduše osolte a opepřete. Nechte 10 minut odstát, aby se koření vsáklo.
- Každý kousek namočte do mouky a osmažte na dobře rozpálené pánvi s olejem z obou stran dozlatova (asi 2-3 minuty z každé strany). Nepřepalujte – ryba se bude péct ještě v troubě.
- Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Cibuli nakrájejte na půlkolečka nebo čtvrtkolečka.
- Cibuli osmahněte na rostlinném oleji do průhledna, přidejte mrkev a poduste ji do měkka (asi 5 minut).
- Rajčatový protlak zřeďte ve sklenici vodou a osolte. Přidáme k zelenině a dusíme dalších 5-7 minut, dokud se přebytečná tekutina neodpaří.
- Do zapékací misky dejte vrstvu zeleninové směsi, pak vrstvu osmaženého štikozubce a na něj další vrstvu zeleniny.
- V případě potřeby můžete horní vrstvu lehce potřít rajčatovou omáčkou, aby byla šťavnatější.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Pečte 30-35 minut, dokud pokrm nezíská sytou barvu a zelenina nebude měkká.
- Deset minut před dopečením můžete formu přikrýt alobalem, aby se zachovala šťavnatost.
Tipy
- Místo štikozubce můžete použít tresku obecnou nebo tresku obecnou.
- Pokud chcete křehčí pokrm, můžete rybu před smažením naložit do citronové šťávy a bylinek.
- Pro pikantnost můžete do omáčky přidat trochu pálivé papriky nebo papriky.
Tento recept vás zachrání vždy, když chcete něco snadného, chutného a domácího. Je to také skvělý způsob, jak naučit děti jíst ryby.