Štikozubec pečený v rajčatech se zeleninou: jednoduchý recept

Tento recept vás zachrání vždy, když chcete něco snadného, chutného a domácího.

Tento snadný a finančně nenáročný recept je ideální pro oběd ve všední den i pro rodinnou večeři. Šťavnatá zelenina, křehké maso štikozubce, vůně koření a lehká rajčatová kyselost – vše dohromady vytváří dokonalou rovnováhu chutí a užitku, a jak tuto lahodnou záležitost uvařit vypráví stránka Bude vám spolu chutnat.

Recept

Složení

  • Štikozubec obecný (čerstvý nebo rozmrazený) 600 g
  • Mouka 100 g
  • Mrkev 1 ks
  • Cibule 1 ks.
  • Rajčatový protlak 2 polévkové lžíce.
  • Voda 150 ml
  • Sůl
  • Rybí koření (nebo směs pepře, papriky a citronové kůry)
  • Olej 2-3 lžíce
  • Rajčatová omáčka

Příprava

  1. Filety nebo jatečně upravené tělo štikozubce důkladně opláchněte a osušte papírovou utěrkou. Nakrájejte na porce (přibližně 5-6 cm).
  2. Posypte kořením na ryby nebo jednoduše osolte a opepřete. Nechte 10 minut odstát, aby se koření vsáklo.
  3. Každý kousek namočte do mouky a osmažte na dobře rozpálené pánvi s olejem z obou stran dozlatova (asi 2-3 minuty z každé strany). Nepřepalujte – ryba se bude péct ještě v troubě.
  4. Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Cibuli nakrájejte na půlkolečka nebo čtvrtkolečka.
  5. Cibuli osmahněte na rostlinném oleji do průhledna, přidejte mrkev a poduste ji do měkka (asi 5 minut).
  6. Rajčatový protlak zřeďte ve sklenici vodou a osolte. Přidáme k zelenině a dusíme dalších 5-7 minut, dokud se přebytečná tekutina neodpaří.
  7. Do zapékací misky dejte vrstvu zeleninové směsi, pak vrstvu osmaženého štikozubce a na něj další vrstvu zeleniny.
  8. V případě potřeby můžete horní vrstvu lehce potřít rajčatovou omáčkou, aby byla šťavnatější.
  9. Předehřejte troubu na 180 °C. Pečte 30-35 minut, dokud pokrm nezíská sytou barvu a zelenina nebude měkká.
  10. Deset minut před dopečením můžete formu přikrýt alobalem, aby se zachovala šťavnatost.

Tipy

  • Místo štikozubce můžete použít tresku obecnou nebo tresku obecnou.
  • Pokud chcete křehčí pokrm, můžete rybu před smažením naložit do citronové šťávy a bylinek.
  • Pro pikantnost můžete do omáčky přidat trochu pálivé papriky nebo papriky.

Tento recept vás zachrání vždy, když chcete něco snadného, chutného a domácího. Je to také skvělý způsob, jak naučit děti jíst ryby.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FitandHealth