Tento levný výrobek z obchodu s potravinami ochrání vaše srdce a sníží hladinu cholesterolu.

Červené zelí je jednou z nejvíce podceňovaných superpotravin v supermarketu.

Skromná zelenina z obchodu, která je levná, může být vaší tajnou ingrediencí v boji za nízký cholesterol a zdravá střeva. Časopis Clinical Phytoscience nám přesně prozradí, o jaký produkt se jedná.

Která zelenina zakoupená v obchodě může pomoci snížit hladinu cholesterolu?

Profesor Franklin Joseph označil červené zelí za skutečnou „superpotravinu“.

Červené zelí se vyznačuje působivým výživovým profilem, který zahrnuje:

  • vlákninu, která je důležitá pro zdravé trávení.
  • Antioxidanty, tedy látky bojující proti volným radikálům v těle.
  • Protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají snižovat záněty.
  • Polyfenoly a antokyany – to jsou sloučeniny, které dávají kapustě její charakteristickou jasně červenou barvu a aktivně bojují proti zánětům a oxidačnímu stresu.

„Červené zelí je jednou z nejvíce podceňovaných superpotravin v supermarketu. Je bohaté na vlákninu, má nízký obsah kalorií a obsahuje sloučeniny, které podporují zdraví střev, snižují hladinu cholesterolu v lipoproteinech o nízké hustotě a podporují zdravý imunitní systém,“ uvedl odborník.

„Je to neuvěřitelný produkt – zejména když uvážíte jeho cenu,“ dodal.

Zdravá střeva jsou klíčem ke všemu

Profesor Joseph podrobně popsal, jak prebiotická vláknina obsažená v červeném zelí vyživuje prospěšné střevní bakterie a usiluje o vyvážený mikrobiom, což je koncept, který je stále více spojován s výhodami od trávení až po duševní pohodu.

„Zdraví střev hraje obrovskou roli ve všech oblastech, od imunity až po regulaci nálady. Přidání několika lžic syrového nebo lehce vařeného červeného zelí do jídla je snadný způsob, jak ho podpořit,“ řekl.

Kromě prospěšných účinků na zdraví střev obsahuje červené zelí sloučeniny podobné sulforafanu obsaženému v brokolici, o kterých se předpokládá, že pomáhají snižovat riziko vzniku některých druhů rakoviny.

Červené zelí podporuje detoxikační cesty v játrech, pomáhá snižovat záněty a díky svému antioxidačnímu profilu je dokonce spojováno se zlepšením zdraví srdce.

Červené zelí a cholesterol

Rady profesora Josepha podporuje i studie publikovaná v časopise Clinical Phytoscience 2019. Studie zjistila, že u králíků s vysokou hladinou cholesterolu byla konzumace této zeleniny účinná při snižování jeho hladiny.

U králíků s hypercholesterolémií vykazovaly listy červeného zelí významné snížení hladiny cholesterolu, cholesterolu v lipoproteinech o nízké hustotě a triacylglycerolů ve srovnání se skupinami, kterým byl podáván extrakt.

Listy červeného zelí mají vyšší potenciál zlepšení proti změněnému lipidemickému profilu a peroxidaci lipidů ve srovnání s jeho extraktem, což vysvětluje jeho schopnost zabránit vyčerpání endogenních antioxidačních enzymů: SOD a CAT.

Samostatná studie uveřejněná v časopise Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology rovněž upozornila, že velmi mladé rostliny červeného zelí mohou snižovat riziko srdečních onemocnění.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FitandHealth