Mladé brambory se šalvějí pod aromatickou omáčkou: zajímavý recept

Tento recept je ideálním řešením pro rodinnou večeři, když chcete něco jednoduchého, ale domácího a velmi chutného.

Léto je obdobím mladých brambor, které chcete vařit co nejčastěji. Je to také období známé dětské vůně křupavé kůrky a teplé sýrové omáčky s čerstvými bylinkami.

Šéfkuchař Roma Yemets nabízí k přípravě takový jednoduchý, ale neuvěřitelně chutný pokrm – ideální pro rodinný oběd, stejně jako pro pohodovou večeři na venkovském sídle nebo na verandě.

Recept

Složení:

  • Mladé brambory 1 kg
  • Sůl 1 polévková lžíce
  • Jablečný ocet (nebo citronová šťáva) 1 polévková lžíce. l
  • Vejce 2 ks.
  • Domácí uzené sádlo 150 g
  • Zakysaná smetana 2 polévkové lžíce.
  • Tvrdý sýr 70 g
  • Sladká paprika ½ ks.
  • Česnek 1 stroužek
  • Bylinky (kopr, petržel) hrstka
  • Mletý černý pepř

Příprava

  1. Mladé brambory omyjte a oloupejte.
  2. Uvařte je v osolené vodě s 1 lžící jablečného octa nebo citronové šťávy – to pomůže udržet jejich tvar a pěkný vzhled. Vařte, dokud nejsou uvařené (asi 15 minut). Kyselost pomáhá bramborám zůstat vcelku a atraktivního vzhledu spíše než rozvaření.
  3. Zatímco se brambory vaří, smíchejte v míse zakysanou smetanu, nastrouhaný tvrdý sýr, nadrobno nasekané bylinky a pepř.
  4. Přidejte utřený česnek, sůl a pepř podle chuti. Dobře promíchejte. Omáčka by měla být chuťově výrazná, světlá a mírně pikantní.
  5. Uzené sádlo nakrájejte na kostičky, odstraňte kůži a osmažte na středním plameni do křupava a dozlatova. Vyjměte je sběračkou, ale tuk nechte na pánvi.
  6. Uvařené mladé brambory rozkrojte napůl a lehce osmahněte na tuku ze sádla. Získáte tak aromatický podtón, křupavou kůrku a nepřekonatelnou chuť.
  7. Horké brambory přendejte do hluboké mísy.
  8. Přidejte sýr a omáčku ze zakysané smetany a rychle promíchejte – sýr se začne rozpouštět a teplé chutě se spojí v jedinou gastronomickou symfonii.
  9. Navrch posypte šalotkou a ještě trochou zelené petrželky nebo kopru.

Podávejte teplé, můžete přidat vařené vejce nakrájené na půlky nebo plátky – tím se ještě více vyváží chuť a porce bude výživnější.

Tento recept je ideální pro rodinnou večeři, když chcete něco jednoduchého, ale domácího a velmi chutného. Děti si zamilují měkké brambory, dospělí chuť sucharů a všichni dohromady si zamilují smetanovou omáčku s čerstvými bylinkami.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FitandHealth