Zdravá alternativa soli, která chrání srdce, byla pojmenována

Stolní nebo mořská sůl s sebou nesou stejné riziko

Zatímco malé množství soli může být pro některé aspekty zdraví prospěšné, nadměrná a častá konzumace soli může být zničující. Čím můžete nahradit sůl při vaření, uvádí SurreyLive.

Jak moc je sůl škodlivá?

Konzumace většího množství soli, než je nutné (až 2 gramy denně), zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, který může být jedním z faktorů vzniku srdečních onemocnění. Stolní nebo mořská sůl s sebou nesou stejné riziko a je důležité si uvědomit, že hotová jídla nebo zpracované potraviny pravděpodobně již přidanou sůl obsahují.

Studie zveřejněná v časopise European Heart Journal a distribuovaná British Heart Foundation zjistila, že lidé, kteří si vždy přidávají sůl do jídla, jsou o 28 % více ohroženi předčasným úmrtím. Studie porovnávala účastníky, kteří nikdy nebo jen zřídka přidávají do jídla sůl navíc, s těmi, kteří si sůl do jídla přidávají většinu dní, a zjistila, že nadbytek soli představuje „vysoké riziko“.

Čím nahradit sůl?

Konzultant kardiolog Oliver Guttmann však prozradil i skvělou alternativu, jak zlepšit chuť pokrmů bez použití soli.

Lékař potvrdil, že konzumace příliš velkého množství soli je „klíčovým faktorem“ při vzniku ischemické choroby srdeční, ale nabídl jinou možnost. Uvedl, že použitím citronu místo solení jídla lze skutečně „snížit příjem sodíku“ až o 75 %, „aniž by to bylo na úkor chuti“.

Studie kuchařů z Johnson & Wales University v USA zjistila, že přirozená kyselost citronu zvýrazňuje chuť pokrmu a dokonce působí na chuťové pohárky, aby chuť zintenzivnila.

„Citronová šťáva také dodává vitamin C a obsahuje antioxidanty, jako jsou flavonoidy, které pomáhají snižovat záněty a zlepšují funkci cév. Zkuste vymačkat citron na pečenou zeleninu nebo do salátových zálivek, abyste zvýraznili chuť a zároveň podpořili zdraví srdce,“ radí odborník.

Kromě vyřazení soli existují i další způsoby, jak udržet srdce zdravé. Konzumace většího množství olivového oleje a tučných ryb zlepší hladinu krevních lipidů a zvýší hladinu „zdravého“ cholesterolu v těle.

Odborníci také tvrdí, že cvičení, zanechání kouření a snížení konzumace alkoholu pomůže zlepšit zdraví vašeho srdce a celkové zdraví organismu.

Dbejte také na dostatečnou konzumaci vlákniny, která pomáhá udržovat vaše srdce zdravé – výběr celozrnného pečiva a obilovin spolu s dostatkem luštěnin, čočky, ovoce a zeleniny v každodenním jídelníčku je pro vaše zdraví skvělý.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FitandHealth