Foto: z otevřených zdrojů
Řekneme vám, jak zmrazit bobule na zimu, aby se neslepily a nezměnily se v ledovou hroudu.
Každá zkušená hostitelka si na zimu zamrazí lesní plody, protože jsou nejen chutné, ale i velmi užitečné. A aby neztratily svou chuť a strukturu, je třeba je správně zmrazit.
Prozradíme vám, jak mrazit bobuloviny na zimu, aby se neslepily a neproměnily se v ledovou hroudu. Píše o tom zdroj VSN.
Jak správně zmrazit maliny a borůvky na zimu: návod krok za krokem.
- Vybírejte pouze kvalitní bobuloviny. Mrazit by se měly pouze zralé, pevné a nepoškozené plody. Vyhněte se nahnilým, měkkým nebo přezrálým bobulím, protože se po rozmrazení rychle kazí a ztrácejí chuť.
- Mytí a sušení. Borůvky je třeba omýt v sítu pod slabým proudem vody. Maliny, pokud nejsou špinavé, je lepší nemýt vůbec. Pokud je to nutné, stačí bobule ponořit do vody a ihned je vytáhnout. Poté maliny rozložte v jedné vrstvě na papírovou utěrku a zcela je osušte. Pak se při mražení nebudou slepovat.
- Rychlé zmrazení. Před hlavním zmrazováním naaranžujte bobule na tác nebo prkénko v jedné vrstvě. Vložte na 2 hodiny do mrazničky. Díky tomu si bobule udrží svůj tvar a neslepí se.
- Přendejte do nádob nebo sáčků. Když jsou bobule zmražené, přendejte je do vzduchotěsných nádob nebo sáčků do mrazničky. Nezapomeňte odstranit přebytečný vzduch a obaly pevně uzavřete.
- Jak skladovat a používat Při teplotě -18 °C vydrží maliny a borůvky až 12 měsíců. Bobule můžete přidávat do koktejlů, kaší, pečiva nebo je jíst jen tak. Chcete-li připravit koláče nebo muffiny, je lepší bobule nerozmrazovat, pak se neroztečou a zachovají si svůj tvar.