Foto: z otevřených zdrojů
Nebojte se recept upravit podle vlastních chutí.
Pokud si chcete osvěžit vlastní jídelníček, vyzkoušejte salát Tabouleh – je tak akorát chutný, jednoduchý, zdravý a velmi aromatický.
V klasické verzi se připravuje s bulgurem, ale ukrajinská foodblogerka Olga Ryabenko nabízí pohodlnou a neméně chutnou úpravu – s kuskusem. Je ideální pro ty, kteří chtějí jíst uvědoměle, ale bez dlouhého stání v kuchyni.
„Tabouleh je tradiční libanonský salát založený na spoustě čerstvých bylinek, šťavnaté zelenině a lehké citrusové zálivce. Je plný zdrojů vlákniny, antioxidantů a vitaminů, takže je skvělou volbou pro ty, kteří dbají o svou postavu a zdraví.
Recept
Složení:
- Kuskus 100 g
- Vroucí voda 150 ml
- Petržel 1 velký svazek
- Máta 8 listů
- Koriandr 20-30 g
- Zelená cibule 3 stonky
- Rajčata 2 ks
- Okurky 3 ks
- Citronová šťáva 1 ks.
- Olej 30 ml
- Mletý koriandr ¼ lžičky.
- Cukr 1 lžička
- Sůl
- Pepř
Vaření
- Kuskus zalijte 150 ml vroucí vody, přidejte šťávu z poloviny citronu a přikryjte pokličkou. Po 10 minutách ho vidličkou uvolněte. Nechte vychladnout.
- Petrželku, mátu, koriandr a zelenou cibuli nakrájejte nadrobno. Bylinky jsou duší taboulehu, proto jimi nešetřete.
- Okurky a rajčata nakrájejte na malé kostičky, pokud je v nich hodně šťávy – je lepší ji nechat odkapat, aby se ze salátu nestala „polévka“.
- Ve velké míse smíchejte kuskus, bylinky a zeleninu. Přidejte zbylou citronovou šťávu, sůl, pepř, mletý koriandr, cukr a olej. Dobře promíchejte.
- Zvlášť zajímavé je podávat tabouleh v salátových listech (např. ledových) – získáte zdravé jedlé „talíře“.
„Tabouleh je víc než jen salát. Je to filozofie lehkosti, úcty k přírodním surovinám a péče o sebe sama. Nebojte se recept přizpůsobit svým chutím. Klíčem je rovnováha a láska k tomu, co vaříte.