Salát tabouleh: recept na rychlé jídlo

Foto: z otevřených zdrojů

Nebojte se recept upravit podle vlastních chutí.

Pokud si chcete osvěžit vlastní jídelníček, vyzkoušejte salát Tabouleh – je tak akorát chutný, jednoduchý, zdravý a velmi aromatický.

V klasické verzi se připravuje s bulgurem, ale ukrajinská foodblogerka Olga Ryabenko nabízí pohodlnou a neméně chutnou úpravu – s kuskusem. Je ideální pro ty, kteří chtějí jíst uvědoměle, ale bez dlouhého stání v kuchyni.

„Tabouleh je tradiční libanonský salát založený na spoustě čerstvých bylinek, šťavnaté zelenině a lehké citrusové zálivce. Je plný zdrojů vlákniny, antioxidantů a vitaminů, takže je skvělou volbou pro ty, kteří dbají o svou postavu a zdraví.

Recept

Složení:

  • Kuskus 100 g
  • Vroucí voda 150 ml
  • Petržel 1 velký svazek
  • Máta 8 listů
  • Koriandr 20-30 g
  • Zelená cibule 3 stonky
  • Rajčata 2 ks
  • Okurky 3 ks
  • Citronová šťáva 1 ks.
  • Olej 30 ml
  • Mletý koriandr ¼ lžičky.
  • Cukr 1 lžička
  • Sůl
  • Pepř

Vaření

  1. Kuskus zalijte 150 ml vroucí vody, přidejte šťávu z poloviny citronu a přikryjte pokličkou. Po 10 minutách ho vidličkou uvolněte. Nechte vychladnout.
  2. Petrželku, mátu, koriandr a zelenou cibuli nakrájejte nadrobno. Bylinky jsou duší taboulehu, proto jimi nešetřete.
  3. Okurky a rajčata nakrájejte na malé kostičky, pokud je v nich hodně šťávy – je lepší ji nechat odkapat, aby se ze salátu nestala „polévka“.
  4. Ve velké míse smíchejte kuskus, bylinky a zeleninu. Přidejte zbylou citronovou šťávu, sůl, pepř, mletý koriandr, cukr a olej. Dobře promíchejte.
  5. Zvlášť zajímavé je podávat tabouleh v salátových listech (např. ledových) – získáte zdravé jedlé „talíře“.

„Tabouleh je víc než jen salát. Je to filozofie lehkosti, úcty k přírodním surovinám a péče o sebe sama. Nebojte se recept přizpůsobit svým chutím. Klíčem je rovnováha a láska k tomu, co vaříte.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FitandHealth