Rychlé pojídání studené zmrzliny může vést k podráždění krku
Když je venku horko, zmrzlina se stává skutečnou spásou! Abyste však získali maximální požitek a nepoškodili si zdraví, měli byste dodržovat několik jednoduchých pravidel. Jaká přesně? Přečtěte si o tom níže v článku RBC-Ukrajina.
Jak jíst zmrzlinu v horku
Nejezte příliš rychle
To je nejdůležitější pravidlo. Rychlá konzumace studené zmrzliny může vést k podráždění hrdla nebo k tzv. studené bolesti hlavy („mozkové křeči“).
Nesnažte se proto ukousnout velké kusy a spolknout je během několika sekund. Před polknutím nechte zmrzlinu v ústech trochu roztát. To jí umožní zahřát se na méně traumatizující teplotu.
Chuť se lépe projeví, když je zmrzlina mírně „napuštěná“.
Když zmrzlinu poprvé vyndáte z mrazáku, má velmi nízkou teplotu (pod nulou stupňů Celsia). Při této teplotě jsou chuťové pohárky na jazyku skutečně méně citlivé nebo, jak jste trefně poznamenal, „zmrzlé“. Je to jako dočasné znecitlivění. Z tohoto důvodu nemůžete plně vnímat celou škálu chutí, které jsou zmrzlině vlastní.
Před konzumací proto počkejte 5-10 minut: zmrzlina bude jemnější a chuťově výraznější a skutečně ucítíte její smetanové, vanilkové, čokoládové nebo bobulové tóny.
Zmrzlinu jezte v první polovině dne
Stejně jako jiné sladkosti je zmrzlinu nejlepší jíst ráno, aby tělo mělo čas spálit kalorie.
Vybírejte si varianty s nižším obsahem tuku
V horku dávejte přednost mléčné zmrzlině, sorbetům nebo ovocné zmrzlině, protože obsahují méně tuku. Ovocná zmrzlina a sorbety jsou také vhodné k zahnání žízně, protože obsahují hodně tekutin a minerálů, které se ztrácejí potem.
Nepřejídejte se a pijte vodu
Zmrzlina, zejména zmrzlina, je poměrně kalorická a obsahuje hodně tuku a cukru. Nadměrná konzumace může vést k pocitu těžkosti a zvýšit žízeň. Pokud jde o druhou možnost – i při mírné konzumaci zmrzliny odborníci na výživu doporučují vypít trochu běžné nesycené vody pokojové teploty, aby se obnovila vodní rovnováha. A navíc si tak vyplavíte zbytky cukru v ústech, což je prospěšné pro vaše zuby.
Vyberte si správnou zmrzlinu
Někteří odborníci doporučují upřednostnit mléčné zmrzliny (smetanové nebo plombière) před ovocnými. Ovocná zmrzlina má obvykle nižší teplotu a může být pro hrdlo „agresivnější“. Také smetanová zmrzlina taje pomaleji, takže máte více času na její konzumaci.
Zároveň však sorbety a nanuky obsahují méně tuku, takže jsou skvělou volbou pro ty, kteří si hlídají postavu.
Mimochodem, odborníci na výživu důrazně nedoporučují jíst zmrzlinu, která začala tát a znovu zmrzla, protože taková pochoutka může obsahovat bakterie a způsobit žaludeční potíže.