Vyplatí se vědět, jaké potraviny si nebrat na pláž, abyste se vyhnuli otravě.
Plážová sezóna je časem pro odpočinek a regeneraci, nikoli pro boj s otravou jídlem. Proto se vyplatí vědět, že je lepší nebrat si na pláž z produktů, abyste se vyhnuli otravě. RBC-Ukrajina uvádí, jaké potraviny je lepší nechat doma a nebrat je na pláž.
Vše, co se rychle kazí, je zakázáno!
Seznamu produktů, které se na pláž rozhodně nedoporučuje brát, vévodí ty, které vyžadují přísný teplotní režim skladování.
Maso a uzeniny
Vařené klobásy, párky, salámy, párky
Tyto potraviny jsou výbornou živnou půdou pro bakterie. I několik hodin v teple může vést k nahromadění toxinů, které způsobují akutní otravu jídlem.
Paštiky a sekaná
Vzhledem k jejich struktuře a způsobu přípravy jsou ještě náchylnější k bakteriální kontaminaci a rychlému kažení.
Vařené maso nebo kuřecí maso
Ačkoli se vařené potraviny zdají být bezpečné, bílkovinné potraviny, zejména drůbeží maso, se bez řádného chlazení rychle kazí a stávají se živnou půdou pro salmonelu a další nebezpečné bakterie.
Mléčné výrobky (až na výjimky)
Tvarohové hmoty, jogurty s náplní, dezerty na bázi mléka a smetany.
Tyto výrobky mají velmi krátkou dobu trvanlivosti a nejsou vhodné pro přepravu bez chlazení. Laktobacily v nich obsažené se při vysokých teplotách začínají aktivně vyvíjet, ale ne vždy správným směrem, což vede k rychlému kysání a množení patogenních mikroorganismů.
Čerstvé mléko
Mléko v horku rychle kysne i v uzavřeném stavu.
Koláče, dorty, rolády s bílkovým, pudinkovým nebo máslovým krémem
Smetana je ideální živnou půdou pro stafylokoky a salmonely. Stačí několik hodin, aby se i ten nejčerstvější dort stal zdrojem vážné otravy s nevolností, zvracením, průjmem a horečkou.
Eclairs, profiteroles, napoleons
Právě tyto sladkosti jsou v horku nejčastější příčinou infekcí způsobených potravinami.
Saláty s majonézou a jinými dresinky
Olivier, sleď pod kožichem, vinaigrette
I když byl salát čerstvě připravený, majonéza nebo zakysaná smetana vytváří živnou půdu pro bakterie. Zelenina a další ingredience smíchané se zálivkou se začnou kazit mnohonásobně rychleji než samostatně.Saláty s mořskými plody nebo vejci
Tyto ingredience zvyšují riziko, protože vejce a mořské plody se samy o sobě velmi rychle kazí.
Vařená vejce
Ačkoli se vejce uvařená natvrdo zdají být bezpečná, v horku se rychle stávají nebezpečnými. I ve skořápce mohou být zdrojem salmonely, a ještě více bez ní. Na pláži se jim raději vyhněte.
Ryby a mořské plody
Sušené, uzené, solené ryby
Ačkoli se často zdají být „odolné“ vůči teplu, i u těchto výrobků existuje riziko zkažení, zejména pokud byly nesprávně skladovány nebo vyrobeny nevhodnou technologií. V horku se toto riziko výrazně zvyšuje.
Vařené mořské plody (krevety, slávky)
Bez řádného chlazení se velmi rychle kazí a mohou způsobit vážnou otravu.
Jak nahradit nebezpečné výrobky
Aby byla vaše dovolená na pláži bezpečná a příjemná, vybírejte výrobky, které dobře snášejí vysoké teploty:
Čerstvé ovoce a bobuloviny (kromě choulostivých a velmi šťavnatých).
Jablka, hrušky, pomeranče, mandarinky, omyté třešně (v malém množství, pokud nejsou kontraindikace), hroznové víno. Vybírejte takové, které mají pevnou slupku a nemačkají se.
Zelenina
Okurky, cherry rajčata, mrkev, sladká paprika. Jsou osvěžující a snadno stravitelné.
Sušené ovoce a ořechy
Výborný zdroj energie, v horku se nekazí.
Chléb, suché sušenky, krekry
Bez mléčných a smetanových složek.
Balená voda
Vždy si s sebou vezměte dostatek pitné vody. Měla by být ve vzduchotěsné nádobě.