Jaké potraviny by se neměly nosit na pláž, abyste se vyhnuli následné hospitalizaci?

Vyplatí se vědět, jaké potraviny si nebrat na pláž, abyste se vyhnuli otravě.

Plážová sezóna je časem pro odpočinek a regeneraci, nikoli pro boj s otravou jídlem. Proto se vyplatí vědět, že je lepší nebrat si na pláž z produktů, abyste se vyhnuli otravě. RBC-Ukrajina uvádí, jaké potraviny je lepší nechat doma a nebrat je na pláž.

Vše, co se rychle kazí, je zakázáno!

Seznamu produktů, které se na pláž rozhodně nedoporučuje brát, vévodí ty, které vyžadují přísný teplotní režim skladování.

Maso a uzeniny

Vařené klobásy, párky, salámy, párky

Tyto potraviny jsou výbornou živnou půdou pro bakterie. I několik hodin v teple může vést k nahromadění toxinů, které způsobují akutní otravu jídlem.

Paštiky a sekaná

Vzhledem k jejich struktuře a způsobu přípravy jsou ještě náchylnější k bakteriální kontaminaci a rychlému kažení.

Vařené maso nebo kuřecí maso

Ačkoli se vařené potraviny zdají být bezpečné, bílkovinné potraviny, zejména drůbeží maso, se bez řádného chlazení rychle kazí a stávají se živnou půdou pro salmonelu a další nebezpečné bakterie.

Mléčné výrobky (až na výjimky)

Tvarohové hmoty, jogurty s náplní, dezerty na bázi mléka a smetany.

Tyto výrobky mají velmi krátkou dobu trvanlivosti a nejsou vhodné pro přepravu bez chlazení. Laktobacily v nich obsažené se při vysokých teplotách začínají aktivně vyvíjet, ale ne vždy správným směrem, což vede k rychlému kysání a množení patogenních mikroorganismů.

Čerstvé mléko

Mléko v horku rychle kysne i v uzavřeném stavu.

Koláče, dorty, rolády s bílkovým, pudinkovým nebo máslovým krémem

Smetana je ideální živnou půdou pro stafylokoky a salmonely. Stačí několik hodin, aby se i ten nejčerstvější dort stal zdrojem vážné otravy s nevolností, zvracením, průjmem a horečkou.

Eclairs, profiteroles, napoleons

Právě tyto sladkosti jsou v horku nejčastější příčinou infekcí způsobených potravinami.

Saláty s majonézou a jinými dresinky

Olivier, sleď pod kožichem, vinaigrette

I když byl salát čerstvě připravený, majonéza nebo zakysaná smetana vytváří živnou půdu pro bakterie. Zelenina a další ingredience smíchané se zálivkou se začnou kazit mnohonásobně rychleji než samostatně.

Saláty s mořskými plody nebo vejci

Tyto ingredience zvyšují riziko, protože vejce a mořské plody se samy o sobě velmi rychle kazí.

Vařená vejce

Ačkoli se vejce uvařená natvrdo zdají být bezpečná, v horku se rychle stávají nebezpečnými. I ve skořápce mohou být zdrojem salmonely, a ještě více bez ní. Na pláži se jim raději vyhněte.

Ryby a mořské plody

Sušené, uzené, solené ryby

Ačkoli se často zdají být „odolné“ vůči teplu, i u těchto výrobků existuje riziko zkažení, zejména pokud byly nesprávně skladovány nebo vyrobeny nevhodnou technologií. V horku se toto riziko výrazně zvyšuje.

Vařené mořské plody (krevety, slávky)

Bez řádného chlazení se velmi rychle kazí a mohou způsobit vážnou otravu.

Jak nahradit nebezpečné výrobky

Aby byla vaše dovolená na pláži bezpečná a příjemná, vybírejte výrobky, které dobře snášejí vysoké teploty:

Čerstvé ovoce a bobuloviny (kromě choulostivých a velmi šťavnatých).

Jablka, hrušky, pomeranče, mandarinky, omyté třešně (v malém množství, pokud nejsou kontraindikace), hroznové víno. Vybírejte takové, které mají pevnou slupku a nemačkají se.

Zelenina

Okurky, cherry rajčata, mrkev, sladká paprika. Jsou osvěžující a snadno stravitelné.

Sušené ovoce a ořechy

Výborný zdroj energie, v horku se nekazí.

Chléb, suché sušenky, krekry

Bez mléčných a smetanových složek.

Balená voda

Vždy si s sebou vezměte dostatek pitné vody. Měla by být ve vzduchotěsné nádobě.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FitandHealth