Bylo jmenováno 12 druhů zeleniny s nízkým obsahem cukru

Zelenina obsahuje různá množství přirozeně se vyskytujících cukrů.

Celé rostlinné potraviny, jako je ovoce a zelenina, obsahují přirozené cukry a škroby, které se liší od přidaných cukrů v dezertech a nápojích, což je pro lidi s cukrovkou důležité. Rostlinné potraviny jsou zároveň vysoce výživné.

„Zelenina obsahuje vlákninu, která pomáhá snižovat dopad na hladinu cukru v krvi, a je také bohatá na prospěšné vitaminy, minerály a fytonutrienty,“ uvedla odbornice na výživu Bianca Tamburello.

I přes všechny své výživové hodnoty však některá zelenina obsahuje o něco více přírodního cukru než jiná.

Časopis Eating Well uvádí 12 druhů zeleniny s nízkým obsahem cukru, na které je dobré si dát pozor.

Špenát

Špenát je jednou ze zelenin s nejnižším obsahem cukru: v listech této zelené rostliny není prakticky žádný cukr. Špenát je známý jako zelenina bohatá na živiny, protože obsahuje draslík, vápník, vitaminy A a C, kyselinu listovou a celou řadu dalších živin.

Mangold

Čardáš je zelená listová zelenina, která je často přehlížena v pozadí špenátu a kapusty, ale je bohatá na živiny a má příjemnou chuť. S pouhým půl gramem přírodního cukru na šálek vám mangold poskytne mnoho prospěšných látek. Je bohatý na vitaminy A, C a K a také na několik vitaminů skupiny B.

Celer

Ať už ho máte rádi čerstvý a křupavý, nebo vařený, celer je levná a zdravá potravina. Je vhodný pro hydrataci, protože obsahuje 95 % vody, a obsahuje také vlákninu, draslík a vitamin K, který posiluje kosti a podporuje srážlivost krve.

Salát

Saláty obsahují lutein, antioxidant, který může snižovat záněty v těle a je zvláště vhodný pro zdraví očí.

BrokoliceKřupavá brokolice obsahuje 90 % vody. Má také nízký obsah cukru a je bohatá na živiny, jako je vláknina, vápník a hořčík. Předpokládá se, že brokolice díky svým antioxidačním vlastnostem snižuje riziko vzniku rakoviny, srdečních onemocnění a cukrovky 2. typu.

Květák

Je bohatý na živiny. Pouhý 1 šálek květáku obsahuje velké množství draslíku a vitaminu C.

Houby

Mají nízký obsah cukru a jsou bohaté na živiny, jako je draslík, selen a kyselina listová. Houby také obsahují betain, antioxidant, který může chránit tělo před záněty.

Okurky

Tato křupavá zelenina se skládá téměř výhradně z vody, takže skvěle hydratuje organismus. Obsahují důležité vitaminy a minerály, jako je hořčík, vápník a draslík.

Cuketa

Pokud se zaměřujete na vodní bilanci, cuketa vám s ní může pomoci, protože obsahuje 95 % vody. Cuketa také obsahuje vitaminy a minerály, včetně vápníku, hořčíku a draslíku.

Lilek

Lilek má nízký obsah cukru, obsahuje 2,5 gramu vlákniny v jednom šálku a živiny, jako je draslík, vápník, kyselina listová a betakaroten, který se v těle přeměňuje na vitamin A, jenž podporuje imunitní systém.

Papriky

Papriky jsou sladké, ale přesto mají nízký obsah cukru. Také obsahuje 90 % vody, takže její konzumace pomáhá udržovat vodní rovnováhu v těle. Papriky jsou bohaté na vitaminy A, C, E a K a také na minerální látky včetně draslíku a hořčíku.

Zelené fazolky

Zelené fazolky jsou jedinečnou zeleninou: nejenže mají nízký obsah cukru, ale poskytují i dostatek vlákniny (4 gramy) a bílkovin (3 gramy na šálek). Mezi další zdraví prospěšné látky patří draslík, vitamin C a kyselina listová, která pomáhá snižovat riziko vzniku některých druhů rakoviny a je důležitá pro zdravé těhotenství.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FitandHealth