Můžete jíst bobule přímo z keře? Odpověď odborníků vás překvapí

Foto: z otevřených zdrojů

I když se vaše zeleninová zahrada zdá být dokonalá a ekologická, existuje několik důvodů, proč je mytí bobulí nezbytné.

Je bezpečné jíst bobule přímo z keře? Mnoho lidí se domnívá, že bobule z „vlastní, vyzkoušené“ zeleninové zahrádky není třeba důkladně omývat, protože nepřišly do styku s regály obchodů ani s rukama desítek kupujících. Zda je možné jíst bobule přímo z keře, aniž bychom je museli omývat, vypráví RBC-Ukrajina.

Proč byste neměli ignorovat mytí

I když se vaše zeleninová zahrada zdá být dokonalá a ekologická, existuje několik důvodů, proč je mytí bobulí nezbytné:

Zbytky půdy a prach

Bobule rostou blízko země a i vítr může přinášet půdní a prachové částice, které se usazují na jejich povrchu. Tyto mikročástice mohou obsahovat bakterie, spory hub nebo dokonce vajíčka parazitů.

Hmyz a jeho výkaly

I v té nejlépe udržované zeleninové zahradě se vždy objeví hmyz – mouchy, brouci, mšice. Ti mohou na bobulích zanechávat nejen mikročástečky nečistot, ale také své výměšky, které mohou být zdrojem infekcí. Například ovocné mušky Drosophila, které milují sladké bobule, mohou přenášet různé mikroorganismy.

Ptáci a drobní živočichové

Ptáci, ježci a slimáci jsou častými hosty na záhonech. Mohou přenášet bakterie (např. salmonelu) nebo parazity a zanechávat je na bobulích. I malá stopa jejich činnosti může způsobit střevní potíže.

Neviditelné chemické látky

Pokud používáte jakákoli hnojiva, a to i organická, nebo přípravky na hubení škůdců (i „biologické“), mohou jejich mikroskopické zbytky zůstat na povrchu bobulí. Deště je mohou částečně smýt, ale bez umytí nedojde k úplnému očištění.

Bakterie z rukou

I když sbíráte bobule čistýma rukama, mohou na nich zůstat bakterie, které se pak dostanou na povrch bobulí.

Jaká jsou zdravotní rizika neumytých bobulí?

Neomyté bobule mohou způsobit řadu zdravotních problémů, od mírných až po velmi závažné:

Střevní infekce

Salmonelóza, E. coli, rotaviry jsou jen částí seznamu bakterií a virů, které mohou způsobit akutní střevní potíže, nevolnost, zvracení, průjem a horečku.

Parazitární infekce

Někteří parazité, jako jsou giardie nebo vajíčka helmintů, se mohou na bobule dostat z půdy nebo od zvířat. Mohou způsobit dlouhodobé zažívací potíže a celkové zhoršení zdravotního stavu.

Plísňové infekce

Spory plísní a jiných hub, které se vyvíjejí na bobulích, mohou způsobit alergické reakce nebo problémy s dýchacími cestami.

Jak správně umývat bobuloviny

Chcete-li maximálně chránit sebe i své blízké, dodržujte tyto jednoduché pokyny:

Bezprostředně před konzumací umyjte

Bobule předem nemyjte a neskladujte je mokré. Vlhkost podporuje rychlý růst bakterií a plísní a zkracuje trvanlivost. Omyjte je bezprostředně před podáváním.

Používejte studenou vodu

Opláchněte bobule pod tekoucí studenou vodou. Nepoužívejte horkou vodu, protože by mohla poškodit jemnou strukturu bobulí a ovlivnit jejich chuť.

Nenamáčejte je dlouho

Dlouhodobé namáčení bobulovin (zejména měkkých bobulovin, jako jsou maliny a jahody) může způsobit ztrátu chuti, vůně a živin. Stačí rychlé opláchnutí nebo krátké namočení (ne déle než 5 minut) v misce s vodou.

Používejte cedník nebo síto

Abyste zabránili poškození bobulí, vložte je do cedníku a opláchněte pod kohoutkem nebo ponořte cedník s bobulemi do mísy s vodou a několikrát vodu vyměňte.

Opatrně osušte

Po omytí bobule jemně otřete papírovou utěrkou nebo je rozložte v jedné vrstvě na čistou utěrku, aby uschly. Díky tomu si zachovají čerstvost a chuť.

Po omytí odstraňte stopky

Pokud se stopky odstraní před mytím, voda může proniknout do bobulí a zhoršit jejich chuť a strukturu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FitandHealth