Takhle křehké proso jste ještě nikdy nevařili: 3 triky pro nejchutnější kaši všech dob

Foto: z otevřených zdrojů

Aby byly kroupy opravdu chutné, zpracujte je před vařením.

Proso je jednou z nejoblíbenějších krupic v domácí kuchyni. Ne každý s ní má však příjemné zkušenosti. Někteří lidé proso odmítají a vzpomínají na nechutné kolikáté hrudky ve školní jídelně. Pokud ale víte, jak uvařit prosnou kaši křehkou a chutnou, určitě si ji zamilujete.

Při vaření dokonalého pokrmu existuje několik tajemství, která přicházejí se zkušenostmi. Jmenovali jsme tři triky, které z obyčejné krupice udělají lahůdku.

Jak uvařit tu nejchutnější prosnou kaši

Chuť pokrmu přímo závisí na nádobí. Ideální je silnostěnný hrnec, ve kterém se teplo rovnoměrně rozvádí. V tenkém bude proso na dně rozvařené a nahoře suché.

Neméně důležitá je kvalita hlavního produktu. Proto před vařením prosné kaše na vodě vyberte kvalitní krupici s tmavými zrny správného tvaru. Na hlavní surovině se nevyplatí šetřit. Podívejte se na datum spotřeby – čím déle je zrno skladováno, tím je hořčí.

Prvním tajemstvím pro křehkou kaši je proso důkladně propláchnout. Spařte ho horkou vodou a několikrát propláchněte pod kohoutkem, abyste odstranili zbytky škrobu. Pokud máte čas, přelijte zrna přes noc studenou vodou. Nabobtnají a nasají méně vody, přičemž zůstanou drobivá.

Druhým trikem, jak uvařit prosnou kaši, je pražení. Jedná se o nepovinný krok, ale díky němu bude pokrm mnohonásobně chutnější. Na rozpálené pánvi s polovinou lžíce oleje opečte kroupy do zlatova. Stačí je za stálého míchání smažit 5 minut. Díky tomu se proso nejen nerozvaří, ale pokrm získá i příjemnou oříškovou chuť.

Poté proso zalijeme vodou a postavíme na střední teplotu. Aby se zrna od sebe dobře oddělila, je lepší použít co nejméně vody – ne více než 2 objemy tekutiny na 1 objem krup. Když se pokrm vaří, snižte výkon hořáku na minimum. Přikryjte pokličkou a vařte 25 minut. Nemíchejte, pokud chcete získat drobivou strukturu.

Do již uvařených krup přidejte sůl, koření, kousek másla nebo jiné přísady dle vlastního výběru. Znovu přikryjte pokličkou a nechte ještě 10 minut odstát, aby se směs zapařila a dosáhla dokonalé chuti. Když budete vědět, jak uvařit jáhlovou kaši na vodě, budete moci potěšit i ty blízké, kteří kroupy nikdy neměli rádi.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FitandHealth