Tyto tři potraviny by se v horku nikdy neměly jíst: způsobují dehydrataci.

Horké počasí vyžaduje, aby tělo účinně regulovalo termoregulaci

S příchodem letních veder je naše tělo vystaveno zvýšené zátěži. Vysoké teploty nás nutí aktivněji se potit, abychom se ochladili, což vede k intenzivním ztrátám tekutin a elektrolytů. Jaké tři druhy potravin je v horkých dnech přísně zakázáno jíst, píše RBC-Ukrajina.

Tučná a smažená jídla

Horké počasí vyžaduje od těla účinnou termoregulaci a trávení tučných a smažených jídel vyžaduje značný energetický výdej a zvyšuje vnitřní tělesnou teplotu.

Zátěž na trávicí systém

Tučná jídla (smažené maso, hranolky, tučné omáčky, fast food) se dlouho tráví. Aby je tělo rozložilo, vylučuje více enzymů, zvyšuje se prokrvení trávicího traktu, což odvádí krev z jiných systémů podílejících se na ochlazování. To vede k pocitu těžkosti, nepohodlí, nadýmání břicha a může způsobit pálení žáhy.

Zvýšení tělesné teploty

Proces trávení tuků je metabolicky nákladný a vytváří velké množství tepla. V denním horku, kdy se tělo již snaží ochladit, tak vzniká další vnitřní „teplo“, které zvyšuje nepohodlí a zvyšuje riziko přehřátí nebo úpalu.

Dehydratace

Tučná jídla mohou způsobit zvýšené pocení, protože se tělo snaží vyrovnat se zvýšenou teplotou. To pak vede k ještě větší ztrátě tekutin.

Místo tučných jídel volte lehčí jídla, která jsou vařená v páře, vařená nebo pečená a mají nízký obsah tuku, například zeleninu, libové maso, ryby.

Pikantní koření a pokrmy

Mnoho lidí se mylně domnívá, že kořeněná jídla pomáhají ochlazovat, protože způsobují pocení. I když je pocení ochlazovacím mechanismem, nadměrná konzumace kořeněných jídel v horku může být nebezpečná.

Zvýšené pocení a dehydratace

Kapsaicin, látka obsažená v pálivých paprikách, stimuluje nervová zakončení, což vyvolává pocit horka a zvýšené pocení. Pokud není ztráta tekutin kompenzována dostatečným pitným režimem, může rychle vést k dehydrataci.

Podráždění sliznic

Pálivé koření může dráždit sliznice trávicího traktu a způsobovat nepříjemné pocity, pálení žáhy, zejména u lidí se sklonem k zánětu žaludku nebo žaludečním vředům. Tento pocit může zesílit v horkém počasí.

Zátěž na srdce

Kořeněná jídla mohou způsobit zrychlený srdeční tep a rozšíření cév, což představuje další zátěž pro kardiovaskulární systém. Pro lidi s nemocným srdcem a vysokým krevním tlakem to může být obzvláště nebezpečné.

Pokud máte rádi pálivá jídla, raději je odložte na chladnější dny. V horku dávejte přednost jemnějšímu koření, které nezpůsobuje velké horko.

Slaná jídla a nadbytek soli

Sůl je pro tělo důležitý elektrolyt, ale její nadměrná konzumace v horku může mít vážné negativní důsledky.

Zadržování tekutin a otoky

Hlavní funkcí soli je regulace vodní bilance. Nadbytek soli v těle vede k zadržování vody, které se projevuje otoky. V horkém počasí, kdy již existuje sklon k otokům v důsledku rozšíření cév, se tento jev zesiluje a vytváří nepříjemné pocity.

Zvýšení krevního tlaku

Sůl přispívá k vysokému krevnímu tlaku, protože zvyšuje objem krve v cévách. Pro lidi s hypertenzí je to obzvláště nebezpečné, protože krevní tlak může v horku již kolísat. Tím se zvyšuje riziko hypertenzních krizí, infarktu a mrtvice.

Zvýšený pocit žízně

Ačkoli se zdá, že slané potraviny v nás vyvolávají žízeň a my pijeme více, ve skutečnosti se jedná o začarovaný kruh. Nadbytek soli nutí ledviny pracovat intenzivněji na jejím vylučování, což také vede ke ztrátě tekutin, přestože pijeme hodně.

Vyhýbejte se příliš slaným potravinám, jako jsou chipsy, solené oříšky, uzeniny, konzervy, jídla z rychlého občerstvení. Vařte si jídlo sami a kontrolujte množství soli. K ochucení jídla dávejte přednost přírodním bylinkám a koření.

Co jíst v horku? V horkém počasí dávejte přednost potravinám, které jsou lehce stravitelné, obsahují dostatek vody a elektrolytů a pomáhají ochlazovat organismus:

Čerstvé ovoce a zelenina

Okurky, rajčata, melouny, melouny, citrusové plody, bobulovité ovoce – nejenže hydratují, ale obsahují také vitamíny a minerály.

Lehké bílkoviny

Kuřecí prsa, krůtí maso, ryby, luštěniny, vejce – vařená v páře nebo vařená.

Zakysané mléčné výrobky

Kefír, jogurt, ajran – pomáhají normalizovat trávení a obsahují prospěšné bakterie.

Studené polévky

Okroška, gazpacho, studený boršč – skvělé pro zahnání hladu a ochlazení.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FitandHealth