Foto: z veřejných zdrojů
Pokrm vypadá, jako by právě přišel z luxusní restaurace v Tel Avivu.
Tohle není jen jídlo – je to exploze textur a chutí: jemné, zlatavé zelí, pikantní česnekové máslo, svěžest zelené omáčky, křupavé ořechy a šťavnatá semínka granátového jablka.
Kdo by řekl, že květák je jen příloha nebo dietní jídlo, díky foodblogerovi Alfiemu Steinerovi jsme objevili skutečný kulinářský skvost – celý pečený květák s aromatickým máslem a zelenou omáčkou na bázi tahini, který se skvěle hodí k salátům a čerstvě upečenému pita chlebu. Pokrm vypadá, jako by právě přišel z luxusní restaurace v Tel Avivu – ale můžete si ho bez větší námahy připravit i doma.
Recept
Složení:
- Velká hlava květáku 1 ks.
- Máslo 100 g
- Uzená paprika 1 lžička.
- Sušené oregano 1 lžička.
- Mletý kmín 1 lžička
- Česnekové koření 1 lžička
- Kurkuma 1 lžička
- Sůl
- Pepř
Pro zelenou omáčku
- Listy zelí (zbytek z hlávky)
- Čerstvé bylinky (petržel, koriandr nebo kopr) 15 g
- Nutriční droždí (nepovinné, dodává sýrovou chuť) 2 polévkové lžíce.
- Pražené ořechy 2 polévkové lžíce
- Citron 1 ks.
- Olivový olej 2 polévkové lžíce
- Tahini (sezamová pasta) 2 lžíce. l
- Hustý jogurt 4 polévkové lžíce
K podávání
- Semínka granátového jablka
- Opražené piniové oříšky
- Čerstvá máta
- Pita nebo pita chléb, zelený salát
Příprava
- Oddělte listy (nevyhazujte je – budete je potřebovat do omáčky) a trochu odřízněte stonek, aby zelí bylo stabilní.
- Vhoďte do osolené vroucí vody a vařte 3-5 minut.
- Poté je nechte dobře okapat – 10-15 minut je nechte na mřížce nebo na utěrce, aby se vlhkost odpařila.
- V hrnci rozpusťte máslo, nechte ho lehce zkaramelizovat (zpěnit, zezlátnout), přidejte všechno koření a špetku pepře. Promíchejte, aby vznikl velmi aromatický dresink.
- Zelí důkladně potřete kořeněným olejem – nejen nahoře, ale i dole. Položte na plech vyložený pergamenem na pečení a pečte v troubě předehřáté na 200 °C 20 minut – první pečení, poté znovu potřete olejem a pečte dalších 20-30 minut, dokud nezhnědne a nezměkne uvnitř.
- Zatímco se zelí peče, blanšírujte listy ve stejné vodě jako samotné zelí.
- Rozmixujte je v mixéru s bylinkami, výživným droždím (pokud používáte), citronovou šťávou, tahini, jogurtem, olivovým olejem a ořechy.
- Přidejte trochu vody pro požadovanou konzistenci, osolte, opepřete, omáčka by měla být svěží, krémová a mírně kyselá.
- Na široký talíř dáme vrstvu zelné omáčky, na ni položíme pečené zelí. Hojně pokapeme zbylým ochuceným máslem, posypeme semínky granátového jablka, opraženými ořechy a čerstvou mátou.
- Podávejte s pitou nebo pita chlebem, lehkým zeleným salátem a připravte se na komplimenty.
Tento pokrm je ideální pro večeři s přítelkyněmi, romantický večer nebo rodinný víkend. Má efektní vzhled, není náročné na přípravu a navíc je velmi přizpůsobivé: nahraďte ho ořechy, přidejte koření podle své chuti a pokaždé si ho vychutnáte novým způsobem.