Pečený květák s česnekovým máslem: zajímavý recept

Foto: z veřejných zdrojů

Pokrm vypadá, jako by právě přišel z luxusní restaurace v Tel Avivu.

Tohle není jen jídlo – je to exploze textur a chutí: jemné, zlatavé zelí, pikantní česnekové máslo, svěžest zelené omáčky, křupavé ořechy a šťavnatá semínka granátového jablka.

Kdo by řekl, že květák je jen příloha nebo dietní jídlo, díky foodblogerovi Alfiemu Steinerovi jsme objevili skutečný kulinářský skvost – celý pečený květák s aromatickým máslem a zelenou omáčkou na bázi tahini, který se skvěle hodí k salátům a čerstvě upečenému pita chlebu. Pokrm vypadá, jako by právě přišel z luxusní restaurace v Tel Avivu – ale můžete si ho bez větší námahy připravit i doma.

Recept

Složení:

  • Velká hlava květáku 1 ks.
  • Máslo 100 g
  • Uzená paprika 1 lžička.
  • Sušené oregano 1 lžička.
  • Mletý kmín 1 lžička
  • Česnekové koření 1 lžička
  • Kurkuma 1 lžička
  • Sůl
  • Pepř

Pro zelenou omáčku

  • Listy zelí (zbytek z hlávky)
  • Čerstvé bylinky (petržel, koriandr nebo kopr) 15 g
  • Nutriční droždí (nepovinné, dodává sýrovou chuť) 2 polévkové lžíce.
  • Pražené ořechy 2 polévkové lžíce
  • Citron 1 ks.
  • Olivový olej 2 polévkové lžíce
  • Tahini (sezamová pasta) 2 lžíce. l
  • Hustý jogurt 4 polévkové lžíce

K podávání

  • Semínka granátového jablka
  • Opražené piniové oříšky
  • Čerstvá máta
  • Pita nebo pita chléb, zelený salát

Příprava

  1. Oddělte listy (nevyhazujte je – budete je potřebovat do omáčky) a trochu odřízněte stonek, aby zelí bylo stabilní.
  2. Vhoďte do osolené vroucí vody a vařte 3-5 minut.
  3. Poté je nechte dobře okapat – 10-15 minut je nechte na mřížce nebo na utěrce, aby se vlhkost odpařila.
  4. V hrnci rozpusťte máslo, nechte ho lehce zkaramelizovat (zpěnit, zezlátnout), přidejte všechno koření a špetku pepře. Promíchejte, aby vznikl velmi aromatický dresink.
  5. Zelí důkladně potřete kořeněným olejem – nejen nahoře, ale i dole. Položte na plech vyložený pergamenem na pečení a pečte v troubě předehřáté na 200 °C 20 minut – první pečení, poté znovu potřete olejem a pečte dalších 20-30 minut, dokud nezhnědne a nezměkne uvnitř.
  6. Zatímco se zelí peče, blanšírujte listy ve stejné vodě jako samotné zelí.
  7. Rozmixujte je v mixéru s bylinkami, výživným droždím (pokud používáte), citronovou šťávou, tahini, jogurtem, olivovým olejem a ořechy.
  8. Přidejte trochu vody pro požadovanou konzistenci, osolte, opepřete, omáčka by měla být svěží, krémová a mírně kyselá.
  9. Na široký talíř dáme vrstvu zelné omáčky, na ni položíme pečené zelí. Hojně pokapeme zbylým ochuceným máslem, posypeme semínky granátového jablka, opraženými ořechy a čerstvou mátou.
  10. Podávejte s pitou nebo pita chlebem, lehkým zeleným salátem a připravte se na komplimenty.

Tento pokrm je ideální pro večeři s přítelkyněmi, romantický večer nebo rodinný víkend. Má efektní vzhled, není náročné na přípravu a navíc je velmi přizpůsobivé: nahraďte ho ořechy, přidejte koření podle své chuti a pokaždé si ho vychutnáte novým způsobem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FitandHealth