Dodržováním těchto jednoduchých pravidel se vám podaří vyrobit opravdu chutný, aromatický a vitamínový kompot.
V letních vedrech se osvěžující domácí kompot zdá být ideálním nápojem. Zkušení kuchaři a odborníci na výživu však varují: při přípravě kompotu se často dělají chyby, které mohou výrazně snížit jeho užitečnost, chuť a dokonce ovlivnit vaše zdraví. Čím přesně kompot při vaření nezkazit, píše RBC-Ukrajina.
Hlavní chyby při přípravě kompotu
Nejčastější chybou, které se hostitelky dopouštějí, je příliš dlouhé vaření ovoce a lesních plodů.
Dlouhodobá tepelná úprava (zejména při vysokém stupni varu) zničí většinu cenných vitaminů (např. vitamin C, který je na vysoké teploty mimořádně citlivý), antioxidantů a dalších biologicky aktivních látek obsažených v čerstvém ovoci a bobulovinách.
Takže pamatujte: pokud kompot vaříte 20 minut, místo vitamínového nápoje získáte ve skutečnosti sladkou vodu s ovocnou příchutí.
Dlouhodobé vaření navíc „zabíjí“ jemnou vůni a svěží chuť ovoce, činí je pomalými a méně výraznými. Kompot se stává vodnatým a plody se mění v beztvarou hmotu.
Také proto, aby kompenzovali ztrátu chuti po trávení, přidávají mnozí lidé více cukru. Tím se kompot stává příliš sladkým a vůbec ne zdravým, zejména pro děti nebo ty, kteří si hlídají hladinu glukózy.
Jak připravit kompot: rady odborníků
Aby byl kompot co nejchutnější, nejvoňavější a nejzdravější, řiďte se těmito radami.Nejprve svařte vodu s cukrem. Připravte si sirup. Množství cukru upravte podle sladkosti ovoce a osobních preferencí.
Do vroucího sirupu přidejte na krátkou dobu ovoce a bobule:
- Do již vroucího sirupu přidejte měkké bobulovité ovoce (maliny, jahody, třešně) a téměř okamžitě vypněte oheň, nebo nechte vařit maximálně 1-2 minuty. Poté přikryjte pokličkou a nechte vyluhovat.
- Tvrdé ovoce (jablka, hrušky, kdoule) potřebuje trochu více času. Po svaření sirupu s ovocem je vařte 5-10 minut, dokud nejsou měkké, ale nerozvařené.
- Nechte kompot rozležet. Po vypnutí ohně přikryjte hrnec pokličkou a nechte kompot louhovat alespoň 20-30 minut, lépe však několik hodin nebo do úplného vychladnutí. Právě během louhování dodává ovoce nápoji své aroma a chuť.
- Použijte kůru a pecky (opatrně). Pokud jste si jisti čistotou ovoce, může slupka přidat chuť. U některých druhů ovoce dodávají zvláštní chuť i pecky, které je však třeba po uvaření odstranit.
Dodržením těchto jednoduchých pravidel se vám podaří připravit opravdu chutný, aromatický a na vitamíny bohatý kompot, který bude dokonalým doplňkem vašeho letního stolu.