VÝDEJNÍ MÍSTO V PRAZE JE ZPOPLATNĚNO. VÝDEJNÍ MÍSTO V TEPLICÍCH DOČASNĚ ZRUŠENO.
Při vytváření objednávky věnujte zvýšenou pozornost závozové mapě.
Pro blížší informace volejte 413 033 007.

Fit and Health Fit and Health

Novinky

Jak na přípravu krabičkové stravy?

Jak na přípravu krabičkové stravy?

Pojďme si říci pár základních informací o přípravě krabičkové stravy. Co to je a jak na její přípravu.
Věřte není to žádná věda.

Zveřejněno: 30.09.2022

 

Dnešní dobu protíná zdravý životní styl a možná jsme někde slyšeli, že jídlem to začíná a končí. Rád bych se s Vámi v tomto článku podělil o termín Meal preparation, který bych volně přeložil, něco jako domácí příprava jídla.

 

Krabičková strava - co je vlastně ta krabičková strava neboli krabičkování, zač? Někdo by řekl, "Přípravujeme si jídlo s předstihem, v
pohodlí domova". Ano, je to tak. Potraviny, které k přípravě jídla používáme si nakoupíme připravíme. Cílem celého krabičkování je mítjídlo pod kontrolou, což nám nakonec pomůže ušetřit čas, peníze a to nejdůležitější je splnit náš cíl, ať už se jedná o zlepšení postavy, zdraví, nebo jen získat pocit, že pro sebe něco děláme.

Jaké jsou tedy nejoblíbenější, plánované přípravy jídel?

Batch cooking – příprava jednoho jídla na několik dní předem. O víkendu si připravíte jídlo, které si odložíte do lednice nebo mrazáku, a konzumujete ho i několik následujících dní.

Krabičkování a individuální porce jídel – v jeden den si připravíte několik druhů jídel, uložíte je do potravinových dóz a konzumujte několik nejbližších dní.

Předpříprava přísad na vaření – při tomto druhu přípravy jídel ušetříte čas tím, že si předem přichystáte ingredience, které budete potřebovat na vaření. Do misky si můžete nakrájet zeleninu, maso či brambory, a tak vám pozdější vaření zabere mnohem méně času a námahy.

Co z Krabičkování budu mít? - Pojďme si říci pár výhod, které by se měli projevit v případě, že se vrhneme na krabičkování. Kromě ušetření nákladů za jídlo a zlepšení
váhy se kterou souvisí zdraví to mohou být tyto:

 

 

Samá pozitiva

1.Hlad vás nikdy nezastihne nepřipravené: Lidé, kteří nemají zažité pravidelné stravování, mají většinou problémy kontrolovat svou hmotnost. Pokud totiž nejste naučeni konzumovat jídlo každý den přibližně ve stejnou dobu, váš mozek nemůže vyslat informaci o tom, že je čas jíst. Hlad Vás tak může zastihnout opravdu
kdykoliv, a pokud nemáte předem připravené jídlo, uchylujete se ke špatným stravovacím návykům. Jednoduše sníte co máte po ruce, chipsy, tyčinky, případě nějaké "zdravé" donáškové jídlo. Když máte po ruce, připravené krabičkové jídlo, pomůže Vám zahnat hlad a věci popsané výše by Vás měli minout.

2.Získáte kontrolu nad svým stravováním: Vyvážená strava je základem pro správné fungování Vašeho organismu a zároveň pomáhá k dosažení cílů ať jsou jakékoli - zdraví, hmotnost. Proto je potřeba jíst vyváženou stravu ať už se to týká, nutričních hodnot, či velikosti porcí a s tímto Vám krabičková dieta pomůže.

3.Stravovací rovnováha je základ: Vím, že sledování kalorického přijmu může být nepříjemné a také vede k hlídání každé kalorie, kterou sníte. Když budete mít pod kontrolou to
co jíte, bude kontrola kalorií zbytečná. Vždy budete vědět, že strava kterou jíte má tolik kalorií, kolik potřebujete.

Jídlo by mělo obsahovat


- 45 – 65% kalorií ze sacharidů
- 20 – 35% kalorií z tuků
- 10 – 35% kalorií z bílkovin

 

4.Pomůže vám ušetřit čas a peníze: Ať už si zvolíte jakýkoliv druh přípravy jídel, ve výsledku vždy ušetříte
čas, který můžete strávit jinde, s rodinou, přáteli na kole. Na začátku je dobré počítat s tím, že než si vytvoříte systém a najdete chutné recepty, příprava jídla nějaký čas potrvá.Nicméně pokud budete vařit třeba o víkendu a práci si rozdělíte mezi oba dny, příprava nemusí být tak zdlouhavá. Během týdne již nebude potřeba nic dělat a jídlo budete
tahat z lednice jako kouzelník králíky z klobouku.

5.Získáte kontrolu nad svým stravováním: Kontrola nad stravováním je základem pro zdraví vašeho organismu a dosažení fitness cílů. Pokud nevíte, kolik čeho sníte, jak zjistíte, že má Vaše tělo už dost? Díky předpřípravě jídla budete přesně vědět, kolik kalorií a jaké makronutrienty obsahuje vaše strava. Budete znát všechny
ingredience, které jste při vaření použili, a zajistíte tak, že do svého těla dostáváte pouze ty nejkvalitnější potraviny a suroviny.

6.Pomáhá snižovat stres: Jako druhořadý efekt, z toho že si budete připravovat jídlo a budete mít vše pod kontrolou bude redukce stresu. Budete vědět, co jíte, kolik toho
sníte a že když budete mít hlad, jednoduše sáhnete do své tašky a vytáhnete něco chutného a zdravého. Do krabiček si připravíte vždy tolik jídla, aby jste neměli pocit hladu, nebo naopak se nepřejedli. Omezíte chování, které vedlo k nezdravému, životnímu stylu, špatným pocitům, z přejídání, či dopřání si nezdravého jídla. Krabičková strava pomáhá
dodržovat systém stravování, který lidem pomáhá ve všech oblastech zdravého, životního stylu.

 

 

Pár rad na začátek od krabičkových profesionálů

1.Začněte přípravou menších jídel: Pokud z krabičkováním začínáte příprava jídla na týden dopředu Vás může celkem vystrašit. Proč tedy nezačít s malými věcmi jako třeba,
krájení zeleniny? Zeleninu uschováte v lednici v krabičce a večer hurá na pánev. To budou stir fry hody. Popřípadě si můžete nakrájet zeleninu na salát. Salát s čerstvou omáčkou je výborný, takže si můžete připravit také dresingy, omáčky a zálivky dle libosti a chuti.

2.Vytvořte si plán a dodržujte ho: Někde jsem četl, že k vypěstování návyku stačí pravidelně dodržovat danou věc zhruba měsíc. Jenže měsíc, může být sakra dlouhá doba.
A proto je potřeba mít plán a to na každý týden dopředu. Když budete vědět co budete jíst každý den a den dopředu si krabičky připravíte, bude vytvoření návyku jednodušší. Bude také potřeba si jídlo nezapomenout v lednici, což se mi také občas stávalo. S tímto postupem měsíc uteče jak voda a návyk bude tu. Můj TIP k přípravě jídla: Příprava Vás nemusí vždy bavit, ale je třeba nezapomínat, že to děláte to pro sebe. Takže si pusťte hudbu, audio knihu nebo nějakou zajímavou přednášku a uvidíte jak Vám čas uteče.

3.V jednoduchosti je krása: Nikdo s nás nechce v kuchyni strávit mládí a tak si alespoň na začátku vybírejte jednoduché recepty, které zvládnete rychle.
Následně si můžete vyzkoušet i něco pracnějšího. Když Vám příprava půjde rychle a lehce - věřte, že Vás to bude i bavit.

4.Nakupte si krabičky: Detail, který není radno podceňovat jsou samotné krabičky. Počítejte s tím, že pokud půjdete do práce tak sebou 5 krabiček ponesete. Vybírejte proto takové, které se Vám pohodlně vlezou do tašky. Pamatujte, že na snídani a svačiny budete používat jinou velikost než k obědu. Krabiček je na trhu dostatek, takže stačí projít pár eshopů s kuchyňským vybavením a věřím, že si vhodný typ vyberete.

5.Nic není zdarma: Příprava krabičkové stravy samozřejmě vyžaduje trošku úsilí, příprav a času. Nákup potravin, vhodné recepty, příprava jídla. Ale věřte, že pokud si vším projdete a vytvoříte návyk tak Vás na konci čeká nádherný pocit, z toho, že jste to zvládli. Zdraví, krása, cítit se dobře...No nestojí to za to? Pokud jste dočetli až jsem, tak to za
mě vypadá, že jste celkem nabuzení s krabičkováním začít. Tak hurá do toho, přeji Vám ať se vše podaří jak má a ať se dostanete do formy co nejdříve.

 

" Pokud se Vám krabičková strava zamlouvá, ale z nějakého důvodu se Vám do přípravy nechce investovat Váš čas, věřte že řešení je jednoduché. Pofesionálové s FitandHealth jíž za Vás vše připravili a stačí si jen jídlo vybrat a pochutnat si na něm "

 

MRKNĚTE NA NÁŠ JÍDLENÍČEK

 

Můžete si přešíst další článek třeba o Bílkovinách