Zajímá vás vliv vitamínu C na vaše zdraví? Pokud ano, tak právě pro vás je určen náš článek.
Vitamín C je často zmiňovaným doplňkem stravy ve spojitosti s imunitou. Obzvláště sportovci by měli věnovat čas jeho zařazení do svého jídelníčku, a to především během změn ročního období.
Udržování hladiny energie: Vitamín C hraje klíčovou roli při absorpci železa z rostlinných zdrojů, čímž zajišťuje správný přenos kyslíku a optimální produkci energie.
Motivuje a podporuje náladu: Vitamín C je známý svým pozitivním vlivem na duševní zdraví. Pomáhá regulovat náladu a motivaci. Sportovci, kteří si udržují stabilní duševní pohodu, se mohou soustředit a plně se věnovat tréninkovému režimu.
Rychlejší hojení: Vitamin C podporuje syntézu kolagenu a urychluje proces hojení řezných ran, modřin a dalších kožních problémů. Díky rychlejšímu hojení mohou sportovci věnovat méně času zotavování a více času efektivnímu tréninku.
Zdraví kloubů: Vitamin C je zásadní pro udržení zdravých kloubů a vazivových tkání. Potraviny a doplňky stravy bohaté na vitamin C napomáhají tvorbě kolagenu. Díky tomu zůstávají klouby pružné,čímž se snižuje riziko možných zranění.
Prevence chřipky a nachlazení: Vitamin C je silný antioxidant, který posiluje imunitní systém a pomáhá tělu odolávat virovým i bakteriálním onemocněním.Sportovci, kteří si udržují dostatečnou hladinu vitaminu C, jsou lépe vybaveni na obranu vůči sezónním nemocem a mohou tak trénovat bez přerušení.
Odolnost vůči klimatickým změnám: Kolísavé teploty a změny povětrnostních podmínek mohou způsobit vyšší náchylnost k onemocnění. Vitamin C posiluje přirozenou obranyschopnost organismu.
Zařazením potravin bohatých na vitamin C nebo doplňků stravy mohou sportovci posílit svou imunitu, zůstat plní energie a maximalizovat své tréninkové výsledky. Potraviny s vysokým obsahem vitamínu C jsou například:
Vitamín C se však nachází třeba i v bramborách a jiných potravinách, ve kterých bychom jej nečekali. Pokud si v rámci svého jídelníčku pravidelně dopřáváte ovoce a zeleninu, není třeba panikařit, že byste během dne nedosáhli doporučené denní dávky (viz. níže). Je důležité poznamenat, že vařením, smažením, pečením, sušením či ohřevem v mikrovlnce se vitamín C ztrácí. Chcete-li potraviny přece jen tepelně upravit, nejšetrnějším způsobem je úprava na páře.
Doporučená denní dávka vitaminu C se pro dospělé osoby pohybuje v rozmezí mezi 60 - 100 mg a liší se v závislosti na věku a pohlaví. Maximální dávka je maximálně 2000 mg/den. Vitamín C je rozpustný ve vodě a tak se jim nedá předávkovat. Pokud však dodáme organismu větší, než doporučenou denní dávku vitamínu C, může dojít k podráždění trávicího ústrojí.
Pokud byste potřebovali poradit s čímkoliv ohledně zdravé výživy, tak nás neváhejte kontaktovat, rádi vám poradíme.